22. nov
UTSLIPP: 12. februar blåste vinden opp og førte store mengder steinstøv over Kirkenes. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Nå skal steinstøvet undersøkes
Kommunen har fått flere henvendelser fra bekymrede kirkenesværinger, og sendte saken til Miljødirektoratet.

Publisert: 09.mar.2015 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Steinstøvet fra steinknusing på Sydvarangers område like ved Kirkenes sentrum har lenge bekymret folk i byen. SVA har fått flere henvendelser om plagsomt steinstøv som legger seg når vinden blåser fra Toppenfjellet og ned mot bebyggelsen.

I midten av februar i år toppet det seg, da sterk vind førte støvskyer inn over sentrum og la et grått støvlag over det meste i sentrum.

Nå har Miljødirektoratet involvert seg: På anmodning fra kommunen, har de sendt krav til Sydvaranger om en redegjørelse for støvskyhendelsen, og hva som blir gjort for å hindre lignende episoder fremover. Sydvaranger har fått frist til 16. mars på å svare.

Krav i tillatelse

Sjefsingeniør Bente Sleire i Miljødirektoratet har vært i samtale med miljøansvarlig i Sydvaranger. Sleire forteller at de også vil se på steinknusingen generelt, når Sydvaranger kommer med svaret.

- De skal følge kravene i tillatelsen og relevante lover og forskrifter, og vi skal vurdere hvordan de forholder seg til de kravene som er stilt, sier hun.

Sleire vil høre hva Sydvaranger har å si om saken før direktoratet foretar seg noe mer. Hun kan ikke si hva direktoratet gjør om det viser seg at Sydvaranger har brutt utslippstillatelsene.

- Det blir bare å spekulere akkurat nå, sier hun.

23. februar sendte miljøvernrådgiver Trygve Sarajärvi i Sør-Varanger kommune et brev til Miljødirektoratet, der han ba dem vurdere om steinknusingen er et brudd på Sydvarangers utslippstillatelse.

Sarajærvi siterer utslippstillatelsen til Sydvaranger i brevet:

«Støv fra knuseverk/separasjonsverk skal samles opp og resirkuleres i prosessen. Diffuse utslipp fra produksjonsprosesser og fra utearealer, for eksempel lageromrader, omrader for lossing/lasting og renseanlegg, som kan medføre skade eller ulempe for miljøet, skal begrenses mest mulig.»

Flere henvendelser

Kommunen har fått flere henvendelser om steinknusingen.

- Det har vi fått nå, og i fjor sommer, da det var et liknende problem med steinknusing og ugunstig vindretning. Henvendelsene er fra folk som føler seg litt plaget - både visuelt og med helseproblemer som astma, sier Sarajärvi.

Steinstøvet som kommer fra Toppenfjellet kommer av at Sydvaranger har leid inn en ekstern bedrift til å drive steinknusing. Sydvaranger har i tidligere omtaler varslet at steinknusingen sannsynligvis vil fortsette ut året.

SVA tok kontakt med pressekontakt Harald Martinsen i Sydvaranger mandag formiddag. Der var det imidlertid usikkerhet rundt hva de kunne gå ut med i saken akkurat nå, noe som gjorde at de ikke nådde deadline med en kommentar.

- Ikke farlige stoffer

Miljødirektoratet påpeker at de ikke er bekymret for steinstøvet på grunn av farlige stoffer.

- Det er bare mineraler, gråstein, som knuses der. Årsaken til at vi ser på saken, er at finstøv kan komme ned i lungene, og det er ikke sunt. Det er som når vi begrenser vedfyring og liknende. Det er ikke stoffene, men partikkelforurensingen som vi ser på, sier sjefsingeniør Bente Sleire i Miljødirektoratet.

Kommunen følger med

Kommunen kan ikke selv gjøre så mye med folks bekymringer om steinstøv, ifølge Sarajärvi.

- Det er Miljødirektoratet som har gitt utslippstillatelsen og som har satt vilkårene. Det vi kan gjøre er å følge med på hva som skjer, og gi beskjed til direktoratet om det oppstår flere problemer, sier han.

Miljøvernrådgiveren håper dette er et forbigående problem.

- Det må gjøres tiltak for å forhindre støvutslipp. Om folk får helseproblemer av det, er det bekymringsverdig, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no