15. okt
PUNKTET: Hver gang du kjører forbi dette punktet på Solheimslia, telles bilen din. Her kjører to av 4695 kjøretøy per dag. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Nå telles du flere og flere steder
Vegvesenet har aktivert flere trafikktellere i Kirkenes og omegn i år, og flere er på tur. Gjennom Solheimslia passerer det 4695 kjøretøy i døgnet.

Publisert: 19.jun.2015 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Vegvesenet har telt i gjennomsnitt 4695 kjøretøy per døgn som kjører igjennom Solheimslia, siden trafikktellingspunktet der ble aktivert i februar/mars.

Telleren er en boks på siden av veien. Idet man kjører over flere magnetiske sensorer som er gravd ned under asfalten, registrerer telleren bilen din.

- De tar farten, hvor stor bilen er, og hvor mange som passerer. Det er den mest nøyaktige metoden å registrere biler på. De magnetiske sløyfene er såpass nøyaktige at de registrerer om du har tilhenger på bilen din, sier Tom Pedersen, som driver med vei- og trafikkregistrering i Vegvesenet.

Nasjonalt løft

Flere tellere har blitt aktivert i år.

- Det er en del av et nasjonalt løft, der vi prøver å få bedre tall på grenseoverganger og stamveier landet rundt. Kirkenes er et av disse prioriterte områdene, sier Pedersen.

Den nyeste telleren er ved Sparelandkrysset der Fv 367 krysser E6, og ble satt i drift i mai. Den skiller mellom bilene som går i de tre retningene ut av krysset. I tillegg er det en teller ved Tangen bru som ble satt opp i fjor, og trafikktelleren på Sollia er nå aktiv hele tiden.

- Vi fikk ordnet fast strøm til Sollia-telleren forrige uke, i stedet for at den bare er på når gatelysene rundt er på, forteller Karl Magne Nilssen, regionskoordinator for trafikkdata i Vegvesenet.

Støy og vedlikehold

Trafikktellerne brukes blant annet for å finne ut hvor ofte en vei må vedlikeholdes, og for å kartlegge støyen på veier.

- I konseptvalgutredningen (KVU) som pågår for Kirkenes-området, vil vi også bruke tallene og se om de stemmer med den trafikkmodellen vi har, sier han.

Det dreier seg blant annet om hvor mye tungtrafikk som er på veiene.

- Der har Sør-Varanger en spesiell situasjon, med steintransporten som foregår sesongmessig fra Bjørnevatn, sier Nilssen i vegvesenet.

Flere kommer

Det kommer også flere trafikktellere.

Nilssen nevner blant annet Bjørkheimkrysset, der det skal settes opp trafikkteller i forbindelse med den nye rundkjøringen som regnes å komme på plass i løpet av neste år.

I tillegg kommer det en teller ved Kirkenes lufthavn, som både skal telle trafikken på E6 og inn til flyplassen. Den skal være på plass i løpet av året, ifølge Pedersen.

Han vet imidlertid ikke når en planlagt teller på Håbeth-krysset kommer. Den skal telle kjøretøy på vei opp til Pasvikdalen.

Fordeling

Når sensorene er såpass effektive, får man nøyaktig statistikk ut av dem.

Ut fra de 4695 kjøretøyene per dag på Solheimslia, er det 4338 lette kjøretøy under 5,5 meter. Det har vært 192 nyttekjøretøy og bobiler mellom 5,6 og 7,6 meter per døgn, 117 kjøretøy mellom 7,6 og 12,5 meter, 27 kjøretøy mellom 12,6 og 16 meter, og 20 vogntog og liknende over 16 meter.

Tellerne registrerer ikke hvilke som har kjørt forbi fra før av, så en enkelt bil som kjører flere ganger, telles hver gang.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no