11. des
KLAR TIL SESONGEN: Anne Kari Isaksen i Norges Astma- og Allergiforbund har en hel del tips til de som føler seg snufsete for tiden.
 
Nå tetner Sør-Varanger til
Pollensesongen er godt i gang i Sør-Varanger. Vi har samlet inn noen tips til den verste snufsetiden.

Publisert: 28.mai.2013 17:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Pollenvarsel.no viser i skrivende stund at det er moderat spredning for bjørk i Finnmark, og beskjeden spredning for salix-typene. Kommunelege Mona Søndenå begynte å få inn pasienter med allergiplager allerede forrige uke. Ganske normalt for sesongen, ifølge henne.
- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg har et jevnt sig av pasienter med resepter, forteller legen. Hun ser at det ikke er mye pollen i lufta i skrivende stund, og nøyaktig når pollensesongen kommer varierer fra år til år ifølge legen. Godværet rundt 17. mai og godt inn i forrige uke førte til skikkelig løvsprett, og nå som varmen er tilbake er det grønt og frodig. Er man allergisk, er det nå det skjer.
Ganske riktig: Norges Astma- og Allergiforbunds pollenkalender viser at spredningssesongen for Nord-Norge er i gang for både bjørk og seljetrærne (eller Salix). Bjørkesesongen varer til siste fjerdedel av juni her i nord, mens salix-sesongen varer til midten av juli. I slutten av juni begynner også gress-sesongen, og den varer til godt uti august.

Hver femte

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er litt over 20 prosent av nordmenn rammet av pollenallergi i større eller mindre grad. Det vil si at bare innenfor Sør-Varanger kommune er det statistisk sett rundt 2 000 pollenallergikere. Bjørk er den største allergiker-bøygen i Norge, da trærne finnes overalt, og pollenet spres igjennom lufta.
Mariann Millehaugen er blant de som sliter når våren kommer.
- Jeg er allergisk mot gress og masse forskjellig mat. Og det som kommer fra trærne, forteller hun.
Heldigvis går det bra med allergitabletter. Mariann har noen dager i løpet av sesongen der det blir for mye.
- Da klør det i øynene, og jeg blir tett i nesa. Jeg tar nesespray eller øyedråper, og holder meg innendørs, sier hun. Så langt har hun hatt én slik dag i år.

Tips til allergikere

Det finnes en del man kan gjøre for å slippe unna slikt.
- Gress kan man for eksempel slippe unna ved å unngå å plante gress nært huset. Trærne er derimot overalt, sier Anne Kari Isaksen, sekretær i NAAF Finnmark.
Astma- og Allergiforbundet har også noen tips til de som sliter med pollenallergi fremover.
- Start med å ta allergimedisinene tidlig. Egentlig skal man begynne en uke før det er ventet pollen i lufta, og ta dem regelmessig igjennom sesongen selv om det ikke er plager, sier Anne Kari Isaksen i NAAF.
I pollensesongen gjelder det også å være forsiktig med å få pollenet innomhus. NAAF oppfordrer til å ikke lufte når det er pollenspredning. Har man vært utendørs, kan det sitte pollenkorn på klærne og huden og i håret, så da lønner det seg å skifte og ta en dusj.
Det finnes også pollenfilter til vindu og pollenmasker, og det hjelper å bruke solbriller.

Skolehjelp

For skoleelever finnes det måter å komme seg unna de verste plagene.
- Om man har eksamen mens det er pollensesong, kan man søke om å få forlenget eksamenstida, siden man kan være trøttere og plaget, sier Isaksen.
- Elever som er allergiske bør også få tilbud om å være inne i friminuttene, oppfordrer hun.
NAAF anbefaler ikke å plante bjørk nært skoler og barnehager, da den allergien rammer mange.

Vaksine

I de aller verste tilfellene, der man er helt utslått av allergien, finnes det vaksiner mot pollen. Disse tas hver åttende uke i hele året, ifølge NAAF.
- Det er en langvarig behandling, men vi har fått gode tilbakemeldinger på det, sier Anne Kari Isaksen. Ifølge henne anbefales man ikke å ta kortisonsprøyte lenger, siden det kan ødelegge vevet rundt sprøyteområdet.
I verste fall finnes muligheten til å rett og slett flykte fra pollenet.
- Man kan reise til fjells - eller til Vardø. Det finnes folk i Oslo som drar på høyfjellet under pollensesongen, sier Isaksen.

Holder seg oppdatert

Kommunelege Søndenå merker at folk har blitt bedre til å oppdatere seg selv via internett. Hun anbefaler selv å følge med på nettsidene til Folkehelseinstituttet og Norges Astma- og Allergiforbund.
- De har blitt såpass bra at folk holder seg godt informert. I tillegg finnes det en egen pollen-app for smarttelefoner som jeg har tenkt å legge inn, sier hun.
Pollenvarselet er imidlertid ikke hundre prosent til å stole på for hele Sør-Varanger. Det kan være annerledes på lokale steder enn det pollenvarselet viser, da målestasjonen er på Høybuktmoen.
- Målingen er en viktig indikasjon, men det kan være lokale plasser der pollenet er kommet lenger, sier Isaksen.
En grei regel er at varme dager med litt vind vil ha en del pollen. Regntunge dager er derimot kjempebra for pollenallergikere, da det ikke vil være spredning da.

Denne maten kan du reagere på

Siden proteinene i noen matvarer har en viss likhet med proteinene allergikere reagerer på, kan man få en viss allergireaksjon i pollensesongen. Her er matvarene du kan reagere på om du er allergisk mot følgende:

Bjørke, hassel, or, salix (vier, selje, pil):

Rå epler og pærer
Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango)
Rå gulrot og potet
Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt
Peanøtt, selleri
Kiwi

Timotei og andre gressarter

Belgfrukt (bønner, erter, linser)
Hvete, bygg, rug, havre

Burot

Selleri
Purreløk, løk, hvitløk
Urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.)
Paprika
Solsikkefrø
Honning

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no