19. okt
HÅPEFULLE: Benjamin Lindbæck og Rifat Naim har et håp om Barcelona-tur - men det blir dyrt.
Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Gjorde storeslem i World Scholar's Cup i Nordreisa - nå trenger de penger til Barcelona
Konkurransen passet som hånd i hanske for trioen fra IB-linja i Kirkenes. Men finalen er for dyr for skolen.

Publisert: 01.jun.2018 17:43
Oppdatert: 01.jun.2018 17:54

I mars var Rifat Naim, Benjamin Lindbæck og Alexey Skachkov på konkurranse i Nordreisa. World Scholar’s Cup-konkurransen setter årlig videregående skoleelevers hoder i kok, idet de konkurrerer mot hverandre i en drøss forskjellige skoleemner, debatt og mer til.

– Det er en veldig prestisjefylt konkurranse, der vi er innom både prøver, essay og diskusjoner, i seks forskjellige emner. For å nå frem må man få høy poengsum i alle kategoriene, forteller Rifat Naim.

Han og de andre to lagmedlemmene er andreårselever på International Baccalaureate-linja på Kirkenes videregående skole. Elevene fikk informasjon om konkurransen i vinter, og Rifat hoppet på sjansen.

– Jeg har drevet med debatt før, og mente det ville være flott for klassen. Først var det ikke sikkert om vi kom til å få reise, men så fikk vi pengestøtte fra Tromsø, forteller han.

Best på mye

Med en frivillig lærer på slep, og én og en halv måneds forberedelser i forkant, ble laget fra Kirkenes det beste på hele Nordreisa-konkurransen. De ble best på debatt, fikk prisen for beste enkeltelev, og gjorde det jevnt over bra nok til å komme seg videre.

Men etterdønningene av seieren bød på en minst like stor utfordring som selve konkurransen. Neste del av konkurransen er nemlig den faktiske verdens-konkurransen i World Scholar’s Cup. Og det er dyrt å komme seg på den.

– Når man kvalifiserer seg, har man mulighet til å velge mellom flere steder der verdenscupen utspiller seg. Det nærmeste for oss er Barcelona, og det koster omtrent 75 000 kroner for hele laget å komme seg dit, og å være der de fem-seks dagene det foregår, sier Rifat.

Han er spesielt ivrig etter å komme seg dit. Han mener laget representerer Finnmark som helhet, og at det glir rett inn i IB-linjas ånd.

Utenfor budsjettet

Det ble likevel altfor dyrt for den videregående skolen akkurat nå, ifølge Nina Greiner Iversen, koordinator for IB-linja og avdelingsleder for studiespesialisering.

– Tross at det kan få gode ringvirkninger for skolen, ble det for mye penger å bruke på tre elever. Vi har hatt kutt på 2 1/2 million kroner dette året. Det er veldig, veldig synd. Det hadde vært gøy å sende dem av gårde, sier hun.

– Nå er det også en veldig fin læremetode, så vi jobber med å få World Scholar’s Cup inn på læreplanen, slik at vi kan få budsjettmidler til det i fremtidige år.

Det hjelper ikke Rifat, Benjamin og Alexey. De har vært på jakt etter sponsorer, men har ikke lyktes så langt.

– Vi har hørt med Sør-Varanger Utvikling og med Finnmark fylkeskommune, uten å ha fått noe så langt. Nå håper vi at litt blest her og på NRK kan hjelpe oss med å få sponsorer, sier Rifat.

Det er eksamenstid på skolen, så trioen har ikke klart å sette av så mye tid til dugnadsarbeid for å selv samle inn penger. Skolen kommer først – og det er ikke lenge til deadline for å få nok.

– Konkurransen i Barcelona er fra 22. juni, så vi har vel til midten av juni før det er for sent, mener Rifat og Benjamin.

Om det er noen som ser for seg å bidra, kan de ta kontakt med IB-linja på Kirkenes videregående skole – da igjennom Nina Greiner Iversen.

 
SAMARBEID: Det tok en del koordinasjon mellom Benjamin Lindbæck, Alexey Skachkov og Rifat Naim da de konkurrerte i Nordreisa. Foto: Privat
FOKUS: Rifat Naim (nr 2 fra venstre) i en av de individuelle konkurransene.
Foto: Privat
PREMIER: Benjamin Lindbæck, Alexey Skachkov og Rifat Naim poserer med drøssevis av medaljer og ett trofé etter å ha vunnet frem i Nordreisa.
Foto: Privat

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no