24. okt
 
Nå vises partisanfilmen
Biblioteket viser tirsdag kveld filmen Folk i krig, oppfølgeren til frigjøringsfilmen «Tre år før høsten».

Publisert: 01.nov.2016 09:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Til frigjøringsjubileet i 2014 ble en russisk storsatsing, «Tre år før høsten», vist for publikum i Kirkenes for første gang. Den tok for seg Petsamo-Kirkenes-operasjonen høsten 1944. Allerede da ble det sagt at det ble jobbet med en oppfølger som skulle handle om partisaner. Oppfølgeren kom i fjor, og fikk den norske tittelen «Folk i krig». Den handler om de mange fiskere og andre langs finnmarkskysten som hjalp Sovjet med etteretning om tysk aktivitet i Norge. Partisanene risikerte livet i det knallharde klimaet og var garantert tortur og død hvis de ble tatt av okkupantene.

Etter krigen ble mange av dem svært dårlig behandlet av Norge ettersom de hadde skrevet under på troskap til Stalin, som soldater i den sovjetiske hæren eller marinen. Andre igjen ble beskyldt for å være vestlige spioner og led en tragisk skjebne i Stalins fangeleire. I Norge ble tidligere partisaner dømt for spionasje for Sovjet. Først i 1992 fikk partisanene sin offisielle unnskyldning da Kong Harald rehabiliterte partisanene i sin tale ved partisanbautaen i Kiberg.

Filmen «Folk i krig» handler om dem, og filmen tar både for seg den historiske bakgrunnen for det folkelige forholdet mellom de to landene, og hvordan partisanene ble brukt/misbrukt av sine oppdragsgivere, hvilke umenneskelige strabaser de var gjennom under krigen, og hvordan de ble behandlet etterpå.

Mange etterkommere forteller nå sine historier, hvordan de selv som barn husker eller ble fortalt hva som skjedde. Både vår egen lokalhistoriker, Rune Rautio, og russiske historikere er brukt som kilder for å underbygge historiene som fortelles med fakta, og å sette de personlige fortellingene inn i historisk kontekst.

Filmen har ikke blitt distribuert i Norge, men er tilgjengelig for utlån på biblioteket. Når Sør-Varanger bibliotek nå har fått tillatelse til offentlig filmvisning, vil de vise Folk i krig, som en del av sitt tirsdagsprogram.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no