8. des
VESENTLIG: Amund Trellevik og Arne Egil Tønseth i Barents Press Norge mener kjennskap til hverandres kultur og tankesett er vesentlig for rapportering med stor presisjon og nøyaktighet.
 
Når ytringsfriheten presses
En russisk journalist får ikke reise inn i Norge, mens en russisk blogger ikke får reise ut.

Publisert: 25.apr.2014 13:19
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

– Begge tilfellene er eksempler på hvordan ytringsfriheten knebles, mener Amund Trellevik, styremedlem i Barents Press Norge.
Trellevik sikter til Dmitrij Kiseljov som er nektet visum til EU og til Norge som følge av sanksjoner på grunn av Ukraina-konflikten, og til Aleksander Serebryanikov, blogger 51, som beskyldes for ekstremisme og er ilagt reiserestriksjoner.
– Og begge de to skulle vi veldig gjerne hatt med oss på årsmøtet, sier Arne Egil Tønseth, leder for Barents Press Norge.
– Å stenge grenser for journalister er en håpløs reaksjon, mener han.

Ikke svar
Barents Press Norge har skrevet til utenriksminister Børge Brende og bedt ham revurdere beslutningen om å sette Kiseljov på svartelista.
Hvilken tilbakemelding har Brende gitt?
– Vi har ikke hørt et pip fra UD, svarer Tønseth.
150 journalister og bloggere møtes denne helgen i Kirkenes for å diskutere grensekryssende journalistikk og ytringsfrihet i regi av Barents Press.
Barents Press er et nettverk av journalister fra Barentsregionen, og årets konferanse er historisk stor.
– I dagens situasjon i Europa er det essensielt at journalister, redaktører og media holder det frie ord flytende, sier Arne Egil Tønseth.
Hva kan Barents Press bidra med?
– Det ligger i Barents Press sitt vesen at journalister blir kjent med hverandre. Det gir igjen en bedre forutsetning for å rapportere med stor presisjon og nøyaktighet. En må kjenne hverandres kultur og tankesett, og da er nettverk helt vesentlig. I dagens situasjon, med propaganda på begge sider, er en ikke i stand til å etterprøve uten å ha den ballasten.

Raske endringer

Tønseth mener å ha sett resultater av nettverket.
På hvilken måte?
– I måten russiske og norske journalister stiller spørsmål på. Det er en ulik tilnærming fra journalister uten samme ballast. Men vi har fremdeles et langt lerret å bleke. Barents Press ble startet på 90-tallet da grensen ble åpnet. I denne atmosfæren av nysgjerrighet har nettverket beveget seg gjennom tidligere, vekslende politiske regimer. Situasjonen endrer seg fort. Nå har vi en situasjon som det nesten var umulig å se for seg for bare få måneder siden, og det er vesentlig at vi holder fast på å få frem fakta. Og på å skille propaganda fra fakta.
Med i bildet når ytringsfriheten diskuteres er også lovmessige endringer, som at russiske bloggere nå må følge lovgivningen som gjelder for massemedia.
Også vilkårene for ytringsfriheten i de nordiske land skal diskuteres.
– Vi ser kutt og nedskjæringer i flere land. Svensk TV4 har lagt ned alle sine nyhetsredaksjoner og Amedia skal gjennom sin største kuttrunde noen sinne, kommenterer Amund Trellevik.
– Vi ser også mer og mer en målbevisst styring av informasjon. Selvsagt er det lov å tenke sjøl, men det skal noe til å stå imot hæren av informasjonsfolk og mediepåvirkninger, poengterer Arne Egil Tønseth.
Barents Press er et selvstendig nettverk, men er støttet av norske myndigheter.

Les også intervju med Dmitrij Kiseljov.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no