11. des
USIKKERHET: Norske sanksjonene og russiske mottiltak har gitt brutale konsekvenser for enkeltbedrifter, og samtidig skapt frustrasjon som følge av usikkerheten over hva som kan være neste skritt. Her de to utenriksministrene Sergej Lavrov og Børge Brende i Kirkenes i november.
 
Næringshagen til UD med lokal sanksjons-frustrasjon
Næringshagen møter over helga utenriksminister Børge Brendes politiske rådgiver for å formidle lokale konsekvenser av norsk sanksjonspolitikk - og de russiske mottiltakene.

Publisert: 14.nov.2014 14:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Kirkenes Næringshage sier målet med ønsket ikke er å søke justeringer av sanksjonspolitikken, men å beskrive virkeligheten som følge av den spente situasjonen.
– Vi ønsker å skape en bevissthet i regjeringsapparatet om følgene av politikken som føres. Vi har stor forståelse for at det som skjer på den internasjonale arenaen ikke kan oversees. Men vi er naturlig nok også opptatt av oss selv, det er vår rolle, påpeker daglig leder Terje Meyer.
Kirkenes Næringshage har gjennomført en undersøkelse blant sine 85 medlemsbedrifter for å avdekke sanksjonskonsekvensene.
Daglig leder Terje Meyer beskriver at de økonomiske konsekvensene foreløpig ikke har vært veldig synlige, med unntak av fisk og sjømat. Der har enkeltbedrifter, som Kirkenes Trading, har fått svi kraftig.

Sette søkelys

I undersøkelsen svarer bedriftene at at dialogen, lokalt og regionalt, ikke er svekket. Tvertimot jobbes det for å holde fast med de gode relasjonene om er bygd opp gjennom 20 år. Men samtidig som det er business as usual er det en stor usikkerhetsdreven frustrasjon.
Meyer påpeker at en side av saken er de norske, europeiske og amerikanske sanksjonene.
– Og der har vi en klar holdning om at vi ikke kan påvirke norsk utenrikspolitikk, men vi kan sette søkelys på hva som skjer. Det er stor usikkerhet om hvilke ytterligere russiske relasjoner som kan komme. Russerne har ikke for vane å legge seg på rygg når de føler seg presset, men kommer heller med mottiltak. Dette kan selvsagt ikke være styrende for oss. Men samtidig er Russland en hjørnesteinsbedrift for oss, og vi er i samarbeid med Generalkonsulatet i Murmansk i gang med arbeid for å synliggjøre vår lokale verdi av Russland.

Pardans i nord

Meyer viser til fylkeskommunens sceneribeskrivelser i «Foresight Finnmark», med scenariene «tilskueren», «pardans i nord», «naturreservatet» og «opportunisten».
– Disse scenariene aktualiseres nå, så der har fylkeskommunen truffet godt, bemerker han.
– Vi ønsker oss selvsagt den gode situasjonen med pardans i nord, med nære relasjoner og med positive ringvirkninger. Vi ser nå at andre muligheter slår inn, og der Russland en av de viktigste enkeltfaktorene.
Næringshagen har 85 medlemsbedrifter, omlag 50 prosent av den private lokale sysselsettingen, og dekker de fleste bransjer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no