15. okt
FLINK BISK: Helene ôrnerstigs redningshund, Nallo, fant GPSen til Stian Rønning på Jarfjordfjellet sist mandag.
 
Nallo har nese for GPS
Sist mandag mistet Stian Rønning en ny og dyr GPS på Jarfjordfjellet. Redningshunden Nallo ble satt inn i letingen. Og fant den.

Publisert: 10.nov.2013 09:02
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Undrenes tid er ikke forbi. Det var etter en fjelltur med sine to engelsksettere mandag at Stian oppdaget at han hadde mistet GPSen til flere tusen kroner. Han fulgte sporene sine fra Tharaldshaugen og tilbake på fjellet noen kilometer, men måtte gi opp da det begynte å bli mørkt.

Nallo

Men Stian og samboer Hallbjørg Wartiainen visste råd. Venneparet Helene Örnerstig og Ole Andre Hestmo har en godkjent redningshund, som Helene har trent opp. Dette er en sjuårig strihåret vorsteher ved navn Nallo.
– Dette er virkelig et under. Jeg anså egentlig GPSen for tapt, men det skadet jo ikke å prøve. Vi tok kontakt for å høre om Nallo og Helene kunne ta seg en tur på Jarfjordfjellet og se etter GPSen, sier Stian.
Dette er et spesielt oppdrag for en redningshund. Helene var usikker da hun fikk forespørselen, men mente det var verdt et forsøk.
– Vi gikk tre-fire kilometer innover fjellet. Klokken var seks-sju på kvelden og fulgte de sporene som var der. Jarfjordfjellet er kjempestort og jeg anså ikke sjansene for å finne GPSen som særlig stor, men Nallo var konsentrert og fulgte de sporene som var der. Det var temmelig gjenføket, det var sporsnø og Nallo, som er en såkalt overværshund, jobbet hardt for å holde sporet, sier Helene.
– Ga du han kommandoer underveis eller før dere startet?
– Nei, han er ingen kommandohund, så ingen kommandoer. Han skjønner når han er på jobb.
– Så han visste egentlig ikke hva han lette etter?
– Det eneste han visste var at det var menneskelukt på det han lette etter.

Ga nesten opp

Nallo søkte 30-40 meter foran Helene og Stian. Det var helt mørkt, vanskelig å orientere seg og de var nær ved å gi opp da den firbeinte glad og fornøyd kom mot dem med GPSen i munnen. Da var det gått seks timer siden den forsvant.
– Dette var helt fantastisk og noe jeg egentlig ikke skulle tro var sant. Nallo imponerte meg virkelig, sier Helen.
Vanligvis brukes redningshunden i søket etter savnede på fjellet.
– Vi har hatt rekordmange oppdrag i Øst-Finnmark i år. I en reell redningsaksjon vil for eksempel funn av GPSen vært viktig i det videre søket etter en savnet person, sier Helene.
– Da jeg hørte at vi kunne spørre redningshunden om den kunne lete etter GPSen, så visste jeg ikke helt hva jeg skulle tro. Min første tanke var at dette aldri kunne gå, sier Stian.
Den strihårede vorsteheren kan også brukes til jakt. Men på Jarfjordfjellet mandag var det søk som gjaldt.
– Det fløy opp flere ryper mens han søkte, men han affiserte seg ikke. Han var fullt konsentrert om å følge sporene, sier Helene.
– Det er kun Helene som har brukt hunden til redning, mens jeg har hatt den med på jakt. Så dersom det hadde vært jeg som hadde hatt den med på fjellet, så er nok sannsynligheten stor for at den hadde tatt stand etter rypa, sier Ole Andre.

Sliten

Da redningsaksjonen var over og Nallo kom hjem på Prestøya mandag kveld var den helt utkjørt.
– Da hadde den jobbet så hardt og konsentrert seg så lenge at den var kjempesliten, sier Helene Örnerstig og klapper Nallo.
– Nå fortjener den finnerlønn, sier Stian, den lykkelige GPS-eier.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no