8. des
Illustrasjon av ICE-Sat2 i bane rundt jorda. Foto/illlustrasjon: NASA
 
Ny NASA-satelitt skal måle arktisk is
Lørdag lanserer NASA en flunkende ny satellitt som kan observere og måle arktisk is på en ny måte

Publisert: 14.sep.2018 17:04
Oppdatert: 14.sep.2018 17:42

Det melder High North News.
NASA skal sende ut en ny type satellitt i morgen, lørdag 15. september.
ICESat-2-oppdraget som står for "Ice, Cloud and land Elevation Satellite"-2, har et system kalt ATLAS, Advanced Topographic Laser Altimeter System, som bruker laserimpulser til nøyaktig å kunne måle jordens is-, land- og havoverflater.

ICESat-2 følger opp det første ICESat-prosjektet som varte fra 2003 til 2009. Dette oppdraget ga oss blant annet viktig informasjon om utbredelsen av arktisk havis, skriver High North News. 

Den nye satellitten innebærer en enorm teknologisk oppgradering fra den forrige. Morgendagens satelitt vil kunne måle endringer i is, land og hav med en ekstrem presisjon, noe som vil få sentral betydning for videre klimaforskning. 

Ny viten om Arktis


Av spesiell interesse er altså de polare områdene, hvor forskerne med dette nå for første gang vil kunne måle den arktiske isens utvikling over tid, skriver High North News.  Kombinasjonen av presise og hyppige målinger over samme område gjør at forskere kan fastsette hvor isen minskes eller utvides og hvordan store isbreer og isområder beveger seg gjennom Arktis. 

Bevissthet om klimaendringer 

 - Enhver teknologisk nyvinning som kan bidra til økt forståelse for endringsprosesser i nordområdene er verdifull og viktig.  Det sier universitetslektor Peter Haugseth til Sør-Varanger Avis. Han er ansvarlig for nordområdestudiet ved UiT, Norges Arktiske Universitet.
Studiet Northern Studies som ledes fra campus Kirkenes tar blant annet for seg de unike forholdene ved arktisk klima og miljø, og forklarer hvorfor og hvordan utviklingen i de arktiske områdene har så sterk påvirkning på klimaet over hele kloden.
- En slik type teknologi ser ut til å i enda større grad kunne gi oss innsikter i hvor omfattende disse endringene er, på både kort og lang sikt.  I sum kan dette bidra til en økt bevissthet om klimaendringer -  som igjen kan underbygge en globalpolitisk enighet om at det ikke er noen som helst grunn til ikke å ta klimaendringene på alvor, sier Haugseth.

 
Peter Haugseth ved UiT, Norges Arktiske Universitet, Kirkenes. Foto: Urban Wråkberg
Illustrasjon av NASAs Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2), med formål om bl.a. å måle endringer i jordas is. Foto/illlustrasjon: NASA

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no