21. okt
MER: Hilde Michelsen, her sett sammen med Kristian Johansen, merker mer sosiale utbetalinger.
 
Nav: – Helt avhengig av næringslivet
Nav Sør-Varanger må stadig gi ut mer sosialstøtte. Fagansvarlig Hilde Michelsen tror praksisplasser i næringslivet er den beste måten å få arbeidsledigheten ned igjen.

Publisert: 24.okt.2014 14:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Fra 2012 til 2013 ble det en hel del økning i sosial stønad i Sør-Varanger kommune. 7,8 millioner kroner ble delt ut fra kommunen til totalt 285 brukere. Det var en vekst på 778 000 kroner, og en vekst på 54 brukere.
Hilde Michelsen, fagansvarlig for sosialtjenester i Nav Sør-Varanger, forteller at det har stabilisert seg litt i 2014, men det har ikke blitt noe mindre å gjøre for Nav.

– Det har vært en svak økning i utbetalinger i perioden januar-mai i år, sier Michelsen. Hun vet imidlertid at sommer- og høst-periodene gjerne er der de ser økningene.

Praksis best

Nav har noen kurs som mottakere av sosial stønad kan gå på.

– Men vi har ikke det mangfoldet av kurs som man kan se i de større kommunene. Vi er veldig avhengige av at næringslivet tilbyr praksisplasser og liknende til arbeidsledige, sier Michelsen.

– Vi ser uansett at det er noe som fungerer bedre enn kursing, fastslår hun.

Det er også strammet til på arbeidsmarkedet. De unge har ikke lenger bare konkurranse fra de som har vokst opp her, men det er en del tilflyttere også, ifølge Michelsen.

– Vi har vært kjempeheldige med at vi har hatt lav arbeidsledighet i kommunen, med én til to prosent ledighet. Nå har vi bikket tre-prosents-tallet, og det er litt skremmende å se hvordan det kan bli, synes hun.

Staten strengere

En del av grunnen til at det er mer sosialstønad som utbetales, er at det har blitt strengere krav for å få penger fra staten.

– Det er færre som fyller vilkårene for å få arbeidsavklaringspenger, og da blir det flere som går over på sosialstønad. Samtidig har for eksempel Finnmarks-tillegget i barnetrygda blitt redusert. Når det er folk som tidligere har fått akkurat såpass at de klarer seg med den gamle barnetrydga, kan de også måtte gå over på sosialhjelp, sier Michelsen.

– Det samme vil skje når den nye uføretrygd-ordningen trer i kraft, legger hun til.

Her viser hun til at uføretrygd blant annet vil skattes som normal inntekt fra 2015. Den nye ordningen vil gjøre at noen får mer å rutte med, mens andre får mindre. NRK skriver at omtrent 34 000 vil tape omtrent 500 kroner i måneden.
Michelsen viser også til at boligprisene i kommunen holder seg høye.

– Mange er avhengige av supplerende sosialhjelp på grunn av stor husleie.

Ikke flere

Michelsen er glad for at Nav Sør-Varanger i alle fall har sluppet unna å måtte kutte i budsjettene sine i disse stramme kommunetidene. Likevel:

– Vi sitter og betaler ut ganske mye mer i dag enn vi gjorde i 2007, med samme antall ansatte i den kommunale delen av Nav. Det har vært en gigantøkning. Om en privat bedrift får en slik økning, ansetter de gjerne en til. Det kan ikke vi gjøre, fastslår hun.

– Det fordrer til kjappere saksbehandling, og vi ser på mulighetene for å gjøre det mer effektivt. Men det er samtidig en grense for hvor kjapt vi kan gjøre det og samtidig ha forsvarlig behandling, sier Michelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no