19. okt
BEKYMRET: Leder i NAV i Sør-Varanger Hilde Michelsen er fornøyd med at arbeidsledigheten i kommune ser ut til å avta. Men hun understreker at antallet langtidsledige fortsatt er bekymringsfullt.
 
NAV er bekymret
Flere hundre stod uten jobb da Sydvaranger gruve gikk konkurs i 2015. Mange er enda ikke tilbake i jobb. Til tross for at arbeidsledigheten i kommunen har avtatt kraftig, er antallet langtidsledige fortsatt bekymringsfullt ifølge NAV.

Publisert: 14.aug.2017 19:47
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Da Sydvaranger gruve gikk konkurs i 2015 ble opptil 400 ansatte arbeidsledige. Som en konsekvens gikk arbeidsledigheten i kommunen kraftig opp.

Nå er den imidlertid lavere enn på lenge og nede på 3,3 prosent ifølge leder i NAV i Sør-Varanger Hilde Michelsen. Men NAV er likevel bekymret for de arbeidsledige etter gruvekonkursen, skriver iFinnmark.

Høye tall

Ifølge Michelsen gjelder bekymringen hovedsakelig de langtidsledige i kommunen.

– Til sammen har vi 95 langtidsledige. Dette er arbeidsledige som har stått uten jobb i over et halvt år. Tallene er høye for en så liten kommune som Sør-Varanger. Noen av disse menneskene kommer fra gruva, og har snart vært arbeidsledige i nærmere to år, forteller Michelsen til iFinnmark.

Slutt på dagpenger

Mange av dem som har stått uten jobb har gått på dagpenger. Det er en ordning som man ifølge NAVs retningslinjer har rett på i opptil 104 uker etter at man har mistet jobben. Det betyr at dagpengeperioden for veldig mange som tidligere jobbet i gruva går ut i november.

Det tror Michelsen kan være en belastning for flere.

– Før sommeren fikk vi høre at det var mange som slet. Det var blant annet leger som kom med tilbakemeldinger om at folk ikke hadde det bra, situasjonen uten arbeid hadde begynt å gå på helsa løs. Da kastet vi oss rundt og fikk organisert en arbeidskafe i tre uker før sommerferien. Det har fungert fint, og vi kommer definitivt til å arrangere det igjen. Folk trenger å ha et sted å møtes, og å få pratet med oss, sier Michelsen.

Lokalt bidrar

NAV har ikke gått dypt nok inn tallene til at de konkret kan si hva som er årsaken til at ledigheten totalt sett har gått ned. Men den lokale innsatsen er verdt å trekke fram.

– Det var mange lokale firmaer som kom til unnsetning og ansatte folk fra gruva. Noen bedrifter tok inn så mange at de var på bristepunktet til hvor mye ansatte de kunne ha, sier NAV-lederen til iFinnmark før hun legger til at NAV er spent på hva omstillingsmidlene Sør-Varanger utvikling har fått vil gå til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no