23. okt
Nawar Ibraheem på tur fra Vestleiren til Tromsø - på Kirkenes lufthavn 

med Merete Nordhus
.
 
Nawar fikk reise på asylsøker-«ferie»
Nå får asylsøkerne forlate leiren og reise rundt i Norge, ifølge dem selv. Nawar Ibraheem fra Syria tok flyet tilbake til Tromsø onsdag, med hjelp fra en støttegruppe der.

Publisert: 27.jan.2016 15:28
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Vi møter Nawar Ibraheem og Abdul Rahimdad på Kirkenes lufthavn, idet de kjøres dit av Merete Nordhus.
Tidligere har vi sett i hvert fall ett eksempel på at asylsøkere fra Vestleiren har blitt arrestert og tatt tilbake fra flyplassen, når de har prøvd å reise ut. Denne gangen er det ingen som skal stoppe Ibraheem, som er fra Syria. Han håndhilser til og med på en av de ansatte i Utlendingsdirektoratet, som ønsker ham lykke til på reisen til Tromsø.

Rahimdad, fra Afghanistan, reiser til Ballstad i Lofoten torsdag. Han skulle egentlig også dratt onsdag, men ønsket å være med på fakkelmarkeringen på torget onsdag kveld denne uka.

Beskjed tirsdag

Ibraheem forteller at han fikk den endelige beskjeden om at de kunne forlate leiren tirsdag. Da kom Nordhus og hentet ham og Rahimdad. Hun har hatt de to på overnatting hjemme hos seg selv i forkant av reisen.

– Jeg reiser på en slags ferie herfra, sier han.

Ibraheem og Rahimdad kom over grensa fra Russland og var egentlig på tur til å bli sendt tilbake dit.

– Jeg sto på en liste over uttransportering til Russland, forteller Rahimdad.

Han opplevde de paniske tilstandene i leiren da busstransport nummer to var satt opp. Men så stoppet russerne sendingen over Storskog, og da var det bare venting igjen.

Flybillett-støtte

Ibraheem reiser til Tromsø, der han bodde på asylmottak før han ble fraktet tilbake til Vestleiren. Han har ikke fått støtte fra myndighetene til å ta reisen. Reiseutgiftene må asylsøkerne selv ta. Dermed har flybilletten blitt betalt av venner og en støttegruppe han har kontakt med i Tromsø.

– Jeg bor med vennene mine i Tromsø når jeg kommer dit, forteller han.

Rahimdad skal til Ballstad i Lofoten av samme grunn som Ibraheem reiser til Tromsø: Han bodde der mens han ventet på å få asylsøknaden avgjort. Også han har en familie å bo hos.

Ibraheem er lykkelig over å kunne forlate Vestleiren igjen.

– Det er den beste følelsen jeg har hatt siden jeg kom over grensa her, slår han fast.

Rahimdad var i Vestleiren i ti dager. Han er også glad for å kunne bo et annet sted.
– Det er ikke bra der. Hverken maten eller omgivelsene, mener han.

Fremdeles usikre

Hverken Ibraheem eller Rahimdad vet hvor lenge de får bli i Tromsø og Ballstad, før myndighetene eventuelt henter dem igjen.
– Vi vet ingenting om hva som skjer videre. Vi venter på mer informasjon, sier Rahimdad.
Det føles bra for ham å ha frihet til å bevege på seg igjen. Men han føler seg aldri helt trygg.
– Søknaden er ikke godkjent ennå, og UDI kan komme når som helst, sier han.

– Lov å reise hvor de vil

Kent Richard Witzøe, mottaksleder for mottaksbedriften Hero på Vestleiren, bekrefter at beboerne på senteret har full bevegelsesfrihet i Norge.

– De har lov til å reise for å besøke familie eller venner, men vi har anmodet dem om å si hvor de reiser, og hvor lenge de blir borte. Vi vil da ha en adresse, sier han til SVA.

Mottakslederen forteller at en del har dratt fra Vestleiren både tirsdag og onsdag. Han har ikke det nøyaktige tallet, men regner fem-sju stykker per onsdag ettermiddag.

Witzøe representerer ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) og kan ikke si mye om lovverket og reglene. Men han har fått informasjon om at asylsøkerne kan få avslag på søknaden sin om de ikke er på bostedet de har oppgitt, eller ikke kommer tilbake innen fristen.

– Det er også en del som har spurt om muligheten for å reise tilbake til mottakene der de var før de ble sendt til Vestleiren. Det er noe som undersøkes nå. Utfordringen der er at en del av akuttmottaksplassene som UDI hadde avtale om, nå legges ned, sier Witzøe.

Det lyktes ikke SVA å få kontakt med UDIs stedlige leder Anne Siri Rustad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no