14. okt
 
Neiden lekset opp for kommunen
Sør-Varanger kommune møtte en sint og bitter befolkning da de kom til Neiden. De fikk høre hvordan folk opplevde å ikke bli tatt alvorlig, å bli møtt med hånflir på sine henvendelser og de ble beskyldt for å motarbeide alle forsøk på å lage liv i bygda.

Publisert: 14.feb.2014 13:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

– Jeg kan holde på i timevis med eksempler på hvordan vi blir møtt på rådhuset, de har ingen respekt for folk, sier Rolf Arvola.
– Er det noen vits å lage en ny plan? Ingenting i den gamle planen har jo blitt gjennomført, sier Jan Erik Wickstrøm.
– Det står bare på vilje. Museet kunne vært åpent og i drift for mange år siden hvis kommunen hadde vist vilje, sier Silja Arvola.

– Ingen respekt

Samfunnsplanlegger Ørjan Stubhaug, arealplanlegger Bernt Kvamme, landbrukssjef Stig Ulvang og leder i utvalg for plan og samferdsel, Kurt Wikan (Sp), kom til Neiden for å presentere hvordan folk kunne være med og utvikle den nye kommunedelplanen. De ble møtt med mye sinne og frustrasjon. Stemninga var så negativ at det var vanskelig å få delt folk opp i grupper for å gjøre gruppearbeid.
– Det er veldig mye bra dere har presentert her, men jeg vil legge til en ting, og det er kommunens kundebehandling. Jeg kunne snakket i timevis om hvordan man blir møtt på rådhuset. Fra ordfører, rådmann og enhetsledere blir man ikke møtt med respekt, og man får aldri svar på det man spør om. Og kommer det svar er de helt bortkasta, sier Rolf Arvola i Felles Neiden.
– Dette er alvorlig og det skal vi ta med oss, svarte Stig Ulvang.

Les også: - Alle blir hørt

Skuterkjøring

– Det er rundt 140 fastboende i Neiden. I helgene fylles det opp i 138 hytter med folk som mener de kan kjøre hvor de vil. Kommuen vil bare anlegge hytter, og fraflytting gjør at mange boliger bare blir brukt som fritidsbolig. Det fører med seg mye negativt. Fri skuterkjøring er nok ikke så populært som mange tror, sier Rolf Arvola.
– Der jeg bor er det et mareritt hver eneste helg. Jeg har fått lov å anlegge ei skuterløype over tomta mi, men det er ingen som bruker den, sier Roy Mikkola.
– Folk tar seg til rette. Der jeg bor er det 12-13 hytter med private eiendommer rundt, der alle hyttefolkene sier de er nødt til å kjøre. Før kjørte man på fjellet på tur. Nå kjøres det overalt, og det er bare lekekjøring rundt og rundt, sier Onni Labahå.

Negativ runddans

– Hvis folk vil flytte til Neiden, så er det jo fordi de har lyst å bo på landet, ikke i et boligfelt, sier Jan Erik Wickstrøm. Han synes det er vanskelig å peke på hvor man skal sette inn støtet for å få Neiden ut av den negative runddansen.
– Hvis man hadde bredbånd, kunne man for eksempel jobbet hjemmefra. Hadde det vært hus til leie, kunne man flyttet til Neiden og prøvd, og hadde det vært tomter og jobber, ville kanskje noen bygget. Men hvem vil flytte hit hvor det ikke er barnehage og nesten ikke skole? Og heller ikke arbeidsplasser. Skal jeg gidde å være med på dette når ingenting blir fulgt opp, når distriktene bare blir motarbeidet hele tida, spør han.

Les også: - Står sammen i Jarfjord

Mangler vilje

– Kommunen kunne vært pådriver for Østsamisk museum. Hadde det vært vilje hadde det ikke vært noe problem, det kunne vært i drift for lenge siden. Men det finnes ikke vilje, sier Silja Arvola.

– Vi har gitt opp

– Det er veldig provoserende å høre på hva den gamle kommunedelplanen handler om når vi vet at ingenting har blitt gjennomført. Det som har skjedd i Neiden er at alt har falt sammen, og jeg mener kommunen har stor skyld i dette. Barnehagen er stengt og skolen er snart borte den også. Kommunen tillot at unger skulle tas ut av skolen og kjøres til byen. Kunne ikke problemene her bli løst? Det har pågått i mange år, og nå ser vi hvor det ender, med fraflytting. Det er forferdelig, og det går på helsa løs, sier Anna Ragnhild Våga.
– Det som også er provoserende er at man blir møtt med hånflir når man kontakter kommunen. Vi føler at vi kjemper og slåss for bygda, men blir bare trøtt og lei, sier hun.

Tar med alt

Møtelederene fikk mange lister med forslag og mye papir med seg fra Neiden. De klarte også å få stemninga til å snu litt. Flere syntes arbeidet hadde vært interessant. Kåre Våga i Felles Neiden ville gjerne ha folk med seg til å støtte deres innspill, men Ørjan Stubhaug oppga epostadressen sin og sa at alle som hadde flere innspill kunne sende dem direkte til han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no