11. des
PROTESTERER: Cecilie Hansen (innfelt) vil ikke at Fossheim skole skal legges ned, tross det lave elevtallet. (Foto: Håvard S. Mækelæ/Birgitte Wisur Olsen)
 
Nekter å godta Fossheim-nedleggelse
Forslagene ble nedstemt av alle de andre partiene i formannskapet - men Sp gir ikke opp.

Publisert: 30.mai.2017 11:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Partiet protesterer på at Fossheim skole ligger an til å legges ned kommende høst. Årsaken til den varslede nedleggelsen er at det bare er ventet tre elever på skolen til høsten. Det er dermed faglig og sosialt uansvarlig å holde skolen åpen, mener rådmannen.

Både rektor og enhetsleder har sagt seg forstående til rådmannens instilling, og ordfører Rune Rafaelsen går ikke imot den vurderingen. Saken gikk igjennom på formannskapet onsdag, men Senterpartiet ville ikke ha del i det.

Under formannskapet onsdag la Hansen fram et forslag om å bevare skolen i Neiden. Partiet vil i stedet ha dialog med foreldre, foresatte og andre ressurspersoner på skolen, og finne en løsning på å holde skolen i gang.

Så vil partiet at kommunen setter av 200 000 kroner fra disposisjonsfondet til å lage en tverrpolitisk arbeidsgruppe. Denne gruppa skal lage tiltaks- og utviklingspakker for distriktene i Sør-Varanger, med hovedfokus på Neiden.

– I neste fase skulle man ha dialog med befolkninga i Neiden, se på tiltak og bruke profesjonelle bygdeutviklere til å komme og motivere, inspirere og hjelpe bygda på rett vei, sa Hansen til Finnmarken rett etter møtet.

Forslaget ble imidlertid nedstemt i formannskapet.

Les også: Ap: - For vagt forslag

Komplisert sosialt

Hansen og partiet mener spørsmålet om Fossheim skole er mer komplisert enn bare antall elever.

- De voksne må ta ansvar for barns tilgang til venner og sosialt påfyll uansett størrelse på skole. Det finnes mange måter å gjøre dette på, og det blir for enkelt å tro at den eneste løsning er å legge ned skolen og flytte elevene til en stor skole med mange elever. Vel får elevene da flere gode lærere, mange elever og sikkert også god oppfølging, men fortsatt vil det sosiale og utvikling av sosial kompetanse være en utfordring, skriver Hansen i en kronikk sendt til SVA.

Her er det snakk om bare tre elever. Vi spør om det ikke vil være flere muligheter for sosial omgang om man kommer til en større skole. Hansen kjenner imidlertid ikke til forskning som sier at man ikke utvikler sosial kompetanse selv om det er veldig små miljøer.

På spørsmål om hva som skjer om de tre elevene ikke kommer overens, mener Hansen det er noe man kan arbeide med.

- Hvem utvikler best sosial kompetanse når man bare søker etter de som er helt like med seg selv, spør hun.

Hansen mener i tillegg at det blir en utfordring for elevene å være med klassekamerater på ettermiddag og kveldstid på Hesseng.

- Barna vil fortsatt bo på et sted som ikke har skolen som sosial samlingsplass. Om skolen legges ned, er den også veldig vanskelig å få opp igjen, mener hun.

Kanskje boplikt

- Når et samfunn sliter med fraflytting og nedleggelser av arbeidsplasser må vi som politikere ta dette på alvor å se på mulige virkemidler for å motvirke dette, skriver Hansen.

Et ofte diskutert virkemiddel er boplikt i hus som man eier i distriktene. Hansen slår ikke fast at boplikt er noe Sp absolutt vil gå for, men sier at det er et av virkemidlene som bør vurderes.

- Vi vet det er plasser der det er boligmangel, men det er boliger som står tomme. Men det er også andre tiltak som kan fungere bedre. For eksempel kan man opprette spesialtomter som kan tiltrekke beboere, for eksempel større tomter med fibertilknytning, eller med kollektiv grensehage. Det er mye vi kan se på, sier hun.

Uansett må eventuelle tiltak falle i smak hos andre parti. Og hvis det ikke faller i smak hos Ap, går det ikke igjennom i dagens kommunestyre. Det er en del av grunnen til at de ønsker en tverrpolitisk gruppe.

Møter i gang

Nedleggelsen av Fossheim skole skal til endelig politisk behandling i kommunestyret 7. juni. Der foreslås det at elevene fra Neiden blir en del av Hesseng skole, en halvtimes kjøretur unna. Planleggingsmøter med foreldre skal allerede være i gang, for å finne ut av skoleskyssen mellom Neiden og Hesseng.

- Motarbeidet i eget styre

Cecilie Hansen skriver i kronikken at hun mener Sør-Varanger og flere andre kommuner har lokalpolitikere som enten ikke tør eller ikke vil bruke politiske virkemidler til å ivareta distriktene.

På spørsmål om hva de selv gjorde da hun satt som ordfører i Sør-Varanger mellom 2011 og 2015, ramser Hansen opp flere ting. Hun nevner at de fikk inn i kommuneplanens samfunnsdel at de ønsker utvikling i hele kommunen, og dermed satte desentralisering på agendaen til kommunestyret.

Hun nevner at de vedtok fiberutbygging i hele kommunen. Når det gjelder flyktninger, foreslo de etablering av flyktningmottak i Neiden, og ville ha bort kravet om nærhet til butikk for utplassering av flyktninger. Men det sistnevnte gikk ikke igjennom.

- Føler dere at dere kunne gjort mer?

- Vi har sittet i en samarbeidskonstellasjon der Høyre og Frp ikke er enige om distriktsprofilen. Vi føler at vi som grønt sentrumsparti har jobbet i motvind, og derfor har vi ikke gjort så mye som vi skulle ønsket. Men vi føler at vi har klart å beholde skolestrukturen, og dreid fokuset på distriktspolitikk, sier hun.

Ap-ordfører Rune Rafaelsen mener kritikken i kronikken er for lite konkret.

- Man må vise til konkrete eksempler, hvis ikke blir det bare svada, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no