10. des
PRINSIPIELL SIDE: Den kontroversielle russiske TV-journalisten Dimitrij Kiseljov mener det er nødvendig å løfte saken og se de prinsipielle sidene av å nekte en journalist innreise.
 
Nektes innreise til Kirkenes-møte
Den kjente russiske journalisten Dimitrij Kiseljov nektes innreise til Norge, og kan dermed ikke delta på Barents Press sitt årsmøte i Kirkenes.

Publisert: 09.apr.2014 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

– Det er første gang i historien noe slikt skjer, at en journalist sette på en slik boikottliste. Det er en feil og en urett, en historisk skandale, kommenterer Dimitrij Kiseljov.
Den kjente russiske tv-journalisten sier han hadde tenkt å delta på Barents Press sitt årsmøte i Kirkenes.
– Men jeg kan ikke på grunn av sanksjonene, sier Kiseljov til Sør-Varanger Avis på telefon fra Moskva.
Kiseljov er leder for det statlige nyhetsbyrået Rossija Segodnja, og står på EUs «svarteliste», en liste over personer fra Russland og Krim som nektes innreise til EU, og som heller ikke får tilgang på sine verdier i EU på grunn av sin rolle i Krim-konflikten. Den norske regjeringen har innført tilsvarende sanksjoner mot de samme personene.

Stor debatt

Barents Press, et journalistnettverk i Barentsregionen, reagerer sterkt på visumnekten, og mener norske myndigheter må unngå å begrense det frie ord. Saken har vakt stor debatt både i Norge og i Russland, og Dimitrij Kiselov sier han er kjent med diskusjonen.
– Ytringsfriheten har tradisjonelt vært forvaltet av vesten, slik var det under den tidligere blokkdannelsen mellom øst og vest. Vesten hadde en form for hegemoni på ytringsfriheten, mens man i øst kjempet for den. Nå er det som om dette er snudd på hodet, for Russland har ikke svart med tilsvarende sanksjoner, kommenterer han.

Løfte saken

Kiseljov mener det blir feil å knytte saken til hans person, men mener den bør løftes og at det er nødvendig å reflektere over de prinsipielle sidene av saken.
– Jeg er bare en person, mens dette er en prinsippsak. Jeg står på listen fordi jeg knyttes til Putins propaganda-apparat, men det legitimerer ikke å sette en journalist på en slik liste.
EU planlegger å utvide svartelisten.
– Og at flere journalister da blir inkludert og dette er en stor urett.
Kiseljov stiller også spørsmål ved Norges rolle i saken.
– Det er EU som har utarbeidet listen. Norge er ikke medlem av EU, og befolkningen har i folkeavstemning to ganger sagt nei til medlemskap. Kanskje ikke Norge har fulgt godt nok med og var klar over at en journalist var oppført?

Har du visum til Schengen, eller kommer du til å søke visum?

– Jeg har nettopp fått nytt visum, et femårig multivisum. Det kan jeg ikke bruke nå. Men kanskje et norsk visum kan være en mulighet, spør han.


Bekymret for visumnekten

– Norge bør ikke nekte en journalist innreise, selv om vi ikke liker meningene hans, kommenterer Amund Trellevik i Barents Press Norge.
– En kan være dundrende uenig i Kiseljovs holdninger til Krim eller til homofile. En kan syns en del av utsagnene hans er helt håpløse og at han fungerer som en propagandaminister for Putin, men jeg tror likevel ikke visumnekt er veien å gå. Vi inviterte han til Barents Press sitt årsmøte i Kirkenes nettopp for å diskutere forholdene for det frie ord i Russland og i vesten, kommenterer Amund Trellevik. Han sitter i styret for Barents Press Norge.

Begrense

Barents Press mener Kiseljov er kontroversiell fordi han har et syn som ikke passer i den vestlige oppfatningen av hvordan demokratiet bør fungere.
– Norske myndigheter må for all del unngå å begrense det frie ord, som er grunnpilaren i demokratiet. Ved å nekte Kiseljov innreise til Norge er det nettopp det norske myndigheter gjør, mener Barents Press Norge og minner om at Norge den siste tiden har vært en sterk kritiker av forskjellige, nye russiske lover som innskrenker ytringsfriheten, herunder agentlover og anti-homolover.

Bør snu

– Barents Press vil derfor på det sterkeste oppfordre utenriksministeren og norske myndigheter til å se på denne saken på nytt, skriver Barents Press i et brev til utenriksminister Børge Brende.
– Å nekte innreise for journalister hører ikke hjemme i et demokrati som Norge, ei heller i Russland, skriver journalistnettverket.
– Det er en prinsipiell sak, hvor norske journalister i neste omgang kan være de som blir nektet innreise til Russland.

 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no