22. okt
LANGVARIG: Rettssaken mot 17-åringen startet i Oslo tingrett mandag 2. oktober. Domstolen satte av elleve dager til saken. På bilde fra v. aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain Shah.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
 
Ni måneders fengsel for bombedømt 17-åring
Hadde funnet frem videoer om å skade sivile etter å ha laget bomben - men det var ikke snakk om terror i dommen.

Publisert: 30.okt.2017 11:05
Oppdatert: 03.nov.2017 10:04

I april i år ble den 17 år gamle gutten fra Vadsø pågrepet på Grønland i Oslo med en bombeliknende gjenstand på seg. Påtalemyndigheten mente han hadde tenkt å sprenge den i Oslo sentrum.

Tenåringen selv forklarte at han skulle sprenge den i skogen i nærheten av egen bopel. Men tingretten trodde ham ikke.

Dommerne viste til at gutten hadde søkt opp informasjon på sosiale medier og på internett ellers, om å skade sivile.

- At (17-åringen) dagen etter at han laga den eksplosive innretningen, aktivt etterspør filmer som motiverer til og rettferdiggjør angrep på sivile, utelukker etter rettens mening at han skulle eksplodere innretningen i skogen, står det i dommen.

- I herværende sak var det, slik retten ser det, kombinasjonen av tilfeldigheter og en observant enkeltperson som avverga at en eksplosiv innretning ble tent på i Oslo sentrum, slo retten fast.

Ikke terror

Da tenåringen opprinnelig ble arrestert, ble det snakk om å bruke Norges terrorlover. Dommerne påpekte imidlertid at det ikke var snakk om noen terroranklage da saken var kommet til retten. Dommerne tok ikke stilling til om tenåringen var politisk motivert, eller om han ville skape frykt - bare om han hadde til hensikt å sprenge gjenstanden i Oslo sentrum, og om den kunne skade folk.

Retten vurderte likevel om han skulle straffes for noe som kunne være "særlig samfunnsskadelig" og forårsake "alvorlig frykt" - noe som kunne utløst fengselsstraff i opptil ti år. Slik ble det ikke.

Retten fant likevel saken alvorlig nok til at tenåringen ble dømt til fengsel i stedet for ungdomsstraff.

Nesten ferdig

17-åringen hadde allerede tilbrakt 210 dager i varetekt da dommen falt. Dermed har han omtrent to måneder igjen av fengselsstraffen, om den ikke ankes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no