21. okt
HOTELL: Bashar fra Syria bor på hotellet i Nikel. Han har hørt at folk har bodd der i opptil ti dager.
 
Nikel fylles opp av flyktninger - kommer til fots
Hotellet i Nikel er overfylt av flyktninger. Mange sover i korridorene mens de venter på transport til grensa. Andre tar beina fatt i snø og kulde. – Vi har ikke kapasitet til å gjøre noe, sier viserådmann i Petsjenga, Aleksander Molodtsov.

Publisert: 30.okt.2015 21:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

– Hva er sjansen for at jeg får bli i Norge, jeg har afghansk pass?
– Er det sant at grensa er stengt?
– Hvordan skal vi komme oss til grensa uten penger?
– Hvem skal hjelpe oss?
Spørsmålene hagler når de hører at det er en norsk journalist som vil snakke med dem. Flyktningene holder til både i inngangen og korridorene på hotellet i Nikel. Det er fullt på rommene.

Gratis

– Kom, jeg skal vise deg, forteller Bashar fra Syria, og tar trappene opp i hotellet. I korridorene er det fullt, det er folk overalt, som sitter, står, spiser eller sover. Bashar forteller at de som ikke har penger, sover på gulvet i gangene. De får bo der gratis. Det er mange av dem. En familie sitter i en krok. Et lite barn sover på tepper med alle klærne på. De forteller at de kommer fra Iran. De er kristne og har brukt to dager på å reise gjennom Russland med fly. De vil ikke bli fotografert av frykt for at bildene skal bli sett av myndighetene i Iran.

– De kan straffe familiene våre i Iran for at vi har rømt. De kan bli drept. Så farlig er det å være kristen i Iran, sier en av dem. De har bodd tre dager på gangen i hotellet i Nikel.
– Det er bare mafia som styrer her, legger han til.

Les også: Nå blir det plass til 950 flyktninger i Sør-Varanger

Betale ekstra

– Systemet her er veldig merkelig. Vi blir skrevet opp på lister og skal få transport og sykkel. Det virker organisert og ordentlig, men noen har vært her i to uker. De som betaler litt ekstra blir flyttet opp på listene, og andre har ikke penger i det hele tatt, forteller Bashar.

Han vil ikke bruke ord som «mafia» og «korrupsjon», men sier at det tydeligvis hjelper å betale litt ekstra. Selv har han bodd to dager på hotellet og før det, tre år i Russland med studentvisum.
– Visumet mitt gikk ut, så jeg har ikke lenger tillatelse til å være i Russland, jeg blir sendt ut. Jeg håper jeg får være i Norge. Russland vil ikke ha meg, sier han.

Les også: All inclusive Murmansk-Kirkenes

– Ikke kapasitet

– Det går rykter om tusen flyktninger i Nikel. Hva gjør myndighetene i Petsjenga kommune for flyktningene?
– Jeg kjenner ikke til det tallet, og vi gjør ikke noe foreløpig. Det vi ser er at de som kommer oppfører seg nærmest som turister, det vil si de har penger og ordner transport og overnatting selv. Noen leier privat, andre bor på hotell, sier viserådmann i Petsjenga kommune, Aleksander Molodtsov.
– Jeg har sett mange flyktninger til fots i snøen, og det kommer til å bli mer snø og kaldere. Mange flere flyktninger er på vei. Er ikke dette en utfordring for myndighetene i Nikel?

– Jo, vi ser at det kan bli det, men vi tok imot mange flyktninger fra Ukraina i fjor. Mange av dem har skaffet seg jobb og har blitt her. Vi har ikke kapasitet til å ta imot flere, og det er føderale myndigheters ansvar å ta seg av flyktninger. Derfor stiller vi selvsagt opp hvis det blir nødvendig, men det er ikke vi som tar avgjørelsene, sier Molodtsov.

Les også: Petsjenga har fått 103 ukrainske flyktninger til nå

Rykteflom

Blant mange av ryktene om går, har den om stengt grense nådd flyktningene på hotellet. En av dem er fra Afghanistan. Han flyktet fra Taliban og vet ikke hvor familien hans er, kone og barn skulle prøve å flykte en annen vei.
– Vil jeg bli tatt imot i Norge, vil jeg få hjelp, kommer jeg meg over? Jeg klarer snart ikke mer, jeg blir rar i hodet av dette, sier han.
– Jeg har lest på nett at grensene stenges, er det sant, spør en ung pakistaner.
Det er nettstedet Bloger51 som har skrevet at myndighetene stenger grensene på russisk side, ved Titovka. The Independent Barents Observer har sitert det russiske nettstedet, og NRK møtte flyktninger som hadde gitt opp å vente ved bommen utenfor Nikel og snudd. SVA møtte kanskje så mange som 40 flyktninger som syklet eller leide sykkelen i snøen mellom bommen og grensa torsdag morgen.

Les også: Flyktninger gir nye arbeidsplasser

Informasjon

– Jeg vet ikke noe mer enn det jeg har lest i media. Det å få tak i informasjon nå er veldig vanskelig. De vi snakker med på russisk side er nok ikke på det riktige nivået for å gi slik informasjon, sier overbetjent Stein Kristian Hansen i politiet på Storskog.
Torsdag ble det satt ny dagsrekord med 147 flyktninger som kom til Storskog.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no