21. okt
ISHAVSRØYA: Smakfull men tidvis forvirret.
Foto: Jenny Jensen/Akvaplan-NIVA
 
NIVA: Ishavsrøya blir døgnvill
Midnattssol og mørketid forvirrer fisken. Men det kan være til dens beste. Årstidsforskjellene kan være enda større for røya i Sør-Varanger.

Publisert: 26.jan.2018 10:54
Oppdatert: 26.jan.2018 13:40

- De ulike årstidene i arktiske strøk har ekstreme forskjeller; om sommeren er solen konstant over horisonten, gjennom mye av vinteren er den konsekvent under. Lysforholdene påvirker både mennesker og dyr; mørketiden kan bringe dårlig søvn og liten appetitt, midnattsol overskudd og spisegilde. Men også under vannoverflaten, der lyset sjelden trenger ned, lar beboerne seg påvirke av årstiden, skriver NIVA.

De som står bak undersøkelsen er et forskerteam fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Akvaplan-NIVA og Durham University. De har vært på Bjørnøya og studert røyene et helt år i 2010.

- Ved hjelp av avansert akustisk telemetriteknologi fulgte vi 23 fiskeindivider i Ellasjøen gjennom hele året, også i perioden innsjøen er islagt, sier Kate Hawley, forsker i NIVA og førsteforfatter av en fersk artikkel i tidsskriftet Biology Letters.

Mørkest og lysest

Røyas døgnrytme var ifølge NIVA i tråd med lys- og mørkeforholdene gjennom mye av året, men i de to ukene da det var på det aller mørkeste – og aller lyseste – virket ikke røya å klare å skille døgnets tider fra hverandre.

- Endringene i lysforholdene i tiden rundt vintersolverv og midtsommer var antagelig for små til å bli oppdaget av ishavsrøya, sier Hawley.

Indre klokke

Samtidig kan den arytmiske oppførselen til røya bety at det er fordelaktig med bevegelse døgnet rundt på denne tiden av året, skriver NIVA.

- Den daglige og sesongavhengige aktiviteten til ishavsrøya i Ellasjøen tyder på at røya har en indre klokke som gjør at sykluser for spising, vekst og paring tilpasses et liv i fryseboksen, forteller Kate Hawley i artikkelen.

Sør-Varanger-røya

På spørsmål om hvordan røyene i Sør-Varanger takler mørketid og midnattssol, svarer forsker Kate Hawley:

- Det er alltid farlig å generalisere, og vi kan ikke si det helt sikkert - men Kirkenes-røya blir sannsynligvis også påvirket av de arktiske årstidene. Nå er Kirkenes-røya også andronom - som betyr at de migrerer til sjøen hver sommer, hvor de spiser så mye at de kan øke kroppsvekta med inntil 50 prosent på kort tid. Dermed er de sannsynligvis aktive med å spise døgnet rundt den perioden.

- Røya i Ellasjøen på Bjørnøya får ikke den muligheten, og er fastlåst i innsjøen hele sommeren. Der er maten mindre næringsrik enn i fjordene. Dermed kan Kirkenes-røya bli enda mindre aktive på vinteren enn røyer som er fast i en innsjø, siden de har mer energi å bruke, sier hun.

Hun poengterer nok en gang at det ikke er noe de vet sikkert.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no