23. okt
MASSEVIS: Flyktningestrømmen over Storskog var på over 200 personer daglig på det største.
 
NOAS: - Uholdbart for Storskog-flyktningene
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) reagerer på at flyktninger faller mellom to stoler mellom Russland og Norge.

Publisert: 17.nov.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Minst 850 asylsøkere som kom til Norge fra Russland i fjor er i praksis fanget i Norge, skriver NRK. De får ikke asyl, har fått beslaglagt passene, og Russland tar ikke imot dem.

NOAS reagerer på regjeringens behandling av asylsøkerne. Da regjeringens forhandlinger med Russland om returen ikke har kommet noen vei, mener Jon Ole Marthinsen i NOAS at man nå må realitetsbehandle asylsøknadene i Norge.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen støtter NOAS, ifølge statskanalen. Hun mener det ikke holder å bare ha dialog med Russland og Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Jeg forventer at statsråden snart setter et punktum, sånn at de menneskene dette gjelder kan få avklart sin framtid, sier hun til NRK.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet mener imidlertid det ikke er aktuelt å gjøre noe annet enn å fortsatt prøve å få sendt asylsøkerne til Russland, ifølge statskanalen. Norge og Russland har en avtale om tilbakesending av asylsøkere.

- Lite informasjon

NOAS kritiserer også regjeringen for å ikke informere asylsøkerne godt nok. Politiets utlendingsenhet (PU) skal informere asylsøkere om vedtak på asylsøknad, og NOAS har fått henvendelser fra folk som ikke blir informert av politiet på flere måneder.

PU sier til NRK at det finnes personer som har fått avslag men som ikke har blitt informert ennå. Men de vil bli informert, og vil kunne få advokatbistand.

Storskog-krisa

Det kom 5 445 asylsøkere over Storskog i løpet av høsten 2015. Dette skjedde fordi en rute mellom Syria og Storskog via Russland ble kjent.

Regjeringen gjorde hastevedtak for å stoppe innstrømmingen, og bestemte blant annet at alle som hadde visum i Russland skulle sendes tilbake dit. I praksis betydde det at alle som kom via Russland skulle tilbake dit, men det ble moderert etter kraftig kritikk blant annet fra organisasjoner som NOAS og Helsingforskomiteen. Blant annet sluttet de å sende tilbake folk som kun hadde hatt reisevisum i Russland - men folk som for eksempel har multivisum til Russland er fremdeles i faresonen.

Helsingforskomiteen har blant annet fryktet for at Russland vil utvise syriske asylsøkere tilbake til Syria. Norge regner imidlertid Russland som et trygt land å sende folk til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no