12. des
 
NordområdeinfoSoldatfysikk
Denne uken har det statsfinansierte Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland sluppet nyheten om at nettavisen High North News snart vil se dage...

Publisert: 16.jan.2014 12:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Denne uken har det statsfinansierte Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland sluppet nyheten om at nettavisen High North News snart vil se dagens lys. To heltidsansatte journalister og en redaktør skal rette seg både mot et norsk og et internasjonalt publikum i den hensikt å vise frem nord og de politiske debattene om nord som ikke fanges opp av de nasjonale og lokale nyhetsmediene. Alt i et nordområdeperspektiv. Dette er prisverdige ambisjoner, fordi nordområdene trenger all den gode, journalistiske informasjon som er mulig å få.

I Kirkenes ligger det statsfinansierte Barentssekretariatet, som i mange år har hatt en egen nettavis, barentsobserver.com, med nordområdene og Barentsregionen som fokus. Den har som mål å vise frem akkurat det samme som High North News og litt til; næringsliv, politikk, energi, sikkerhet, natur, kultur, grensekryssing, samarbeid og folkelige aktiviteter. De har flere journalister og en redaktør som jobber med dette. Og dette er prisverdig, fordi nordområdene trenger all den gode, journalistiske informasjonen som er mulig å få.

Vårt spørsmål er likevel; hvis norske myndigheter mener det er av stor viktighet å bruke så mye av offentlighetens penger på journalistikk ved siden av, - og utenfor norsk presse, eter- og tv-medier forøvrig, hvorfor samler man ikke alle gode krefter og satser på det produktet man allerede har fra før, i stedet for å satse på to hester?

I en stram økonomisk mediehverdag, som ellers preger alle andre som driver journalistikk, må det prioriteres beinhardt. Noe som selvsagt også rammer de journalistiske muskler. Mens staten på sin side altså ser ut til å ha en uuttømmelig kilde av penger å bruke på nordområdejournalistikk.

Av og til tror man at ting man hører og leser må være aprilsnarr. Nyheten om at Forsvaret vurderer å redusere lengden på den velkjente «tremila» for soldatene, er i høyeste grad en slik sak. Vi reagerer ikke fordi vi vil legge oss opp i hvordan Forsvaret utdanner sine mannskaper. Vi reagerer fordi bakgrunnen for kuttvurderingen er at de unge soldatene som får anledning til å gjennomføre marsjen, synes den er for lang og for krevende. At de mener dette, er det ingen grunn til å betvile. Samtidig sier det alt om hvordan forholdet og holdningene til fysisk fostring har endret seg i landet i de senere år. En tendens det er all grunn til å rope et varsku om. Ikke først og fremst av forsvarsmessige årsaker, men i forhold til folkehelsa. Hvis unge gutter i sin beste alder ikke klarer å gå i tre mil med sekk på ryggen, er det skremmende. Menneskekroppen er skapt for bevegelse og aktivitet. Den er avhengig av dette for å holde seg frisk og i normal vigør for å kunne fungere i et forhåpentligvis langt og godt liv. Advarslene om at det nå vokser opp generasjoner der mange er mest aktive med passive aktiviteter, har ikke manglet. Behovet for å jenke ned kravene til norske soldater kan ikke være annet enn et resultat av manglende fokus på fysisk aktivitet blant barn og unge over år. Mindre fysisk aktivitet i skolene er fulgt opp av mindre fysisk aktivitet også på fritiden, der foreldrene har ansvaret. Dette har tydeligvis sin pris og det er på full fart til å kunne bli et alvorlig samfunnsproblem.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no