19. okt
VIKTIGST: De viktigste elementene i nordområdene er folkene som bor her. Utviklingen må skje nedenfra, sier statssekretær Grete Ellingsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
 
Nordområdene skal utvikles nedenfra
Folk er den viktigste ressursen i nord, mener myndighetene. – Nordområdene skal utvikles nedenfra, sa statssekretær Grete Ellingsen i kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Publisert: 12.feb.2016 13:32
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Under Ellingsens foredrag under Kirkeneskonferansen torsdag snakket hun om den sittende regjerings planer og mål i nord.

– Regjeringen har fortsatt et sterkt fokus her nord, sa statssekretæren.

Utvikling

Den norske delen i nord er der hvor internasjonal, nasjonal, regional og lokal politikk møtes.

– Alt er viktig for utviklingen. Det overordnede målet er bærekraftig utvikling i nord, sa Ellingsen.

Statssekretæren sa at det var sterkt behov for kompetansebedrifter.

– Rett kompetanse og kunnskap er avgjørende.

Ellingsen mener også at bedre infrastruktur i nord, og over grensene mellom de fire nabolandene i nord, vil være avgjørende i årene som kommer.

– Det er spennende de tankene som er i Finland om at en jernbanetilknytning til Norge er den siste «Missing Link» fra sør til nord i EU. Finske myndigheter har også tatt dette opp innad i unionen, sier Ellingsen.

Havet

Regjeringen har en framtidsoptimisme, selv om det er nedgang i oljenæringen. Statssekretær Ellingsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener potensialet i havet er enormt.

– Og her er nord viktig. Husk at havet i nord er seks ganger større enn Norges landareal. 80 prosent av Norges havområder ligger i nord. Her gjelder det å legge harde prioriteringer i tiden som kommer. Vi har et ambisiøst mål om at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon innen 2050.

Ellingsen mente at alle i nord nå bør bidra for å utvikle landsdelen.

– Dere må snakke med en tydelig røst når nord skal utvikles. Nordområdene må bygges nedenfra av folk selv. Her er endeløse muligheter, sa hun.
Statssekretæren sa også at det bør jobbes med en ny regionstruktur i Nord-Norge, og at regjeringen vil anbefale de tre nordnorske fylkene å slå seg sammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no