6. des
UNDERTEGNET: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen og viseminister Igor Kagramanyan undertegner det nye norsk-russiske helsesamarbeidsprogrammet for 2017-2020. (Foto: Tor Sandø).
 
Norge og Russland samarbeider om ruskutt, kriseberedskap og infeksjonsbekjempelse
Mandag ble et nytt norsk-russisk helsesamarbeidsprogram undertegnet på Kirkenes sykehus.

Publisert: 28.mar.2017 16:14
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Avtalen ble signert av statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i det norske Helse- og omsorgsdepartementet og viseminister Igor Kagramanyan fra det russiske helseministeriet på Kirkenes sykehus mandag ettermiddag.

Etterpå ble det feiret med alkoholfri champagne og et to dagers helseseminar.

Programmet gjelder fra 2017 til 2020 og omhandler flere aktuelle temaer som bekjempelse av infeksjonssykdommer, reduksjon av rusmiddelbruk, kriseberedskap, høyteknologisk behandling og samarbeid innen primær- og spesialisthelsetjenesten i de to landene.

Videreutvikler

Det underskrevne programmet innebærer en videreutvikling av samarbeidet for de neste tre årene mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Helseministeriet i Den Russiske Føderasjon. Formålet er å fremme og stimulere til et fortsatt fruktbart og godt samarbeid over landegrensene på helseområdet.

- Det norsk-russiske helsesamarbeidet har nå gått over i en ny fase der gjensidig nytte er et nøkkelord. Vi har identifisert flere tema der vi har felles interesser med våre russiske naboer og der vi ønsker å videreutvikle samarbeidet. Gjennom programmet vil vi stimulere til erfaringsutveksling og konkrete samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland på helseområdet. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid og tror det nye programmet gir en god ramme for det videre arbeidet, sa statssekretær Erlandsen (H).

Fra norsk side deltar også Frode G. Hestnes (Frp), mens viseminister Kagramanyan fra det russiske helseministeriet ledet den russiske delegasjonen.

- Det er viktig å samarbeide. Avtalen omfatter sju hovedområder som bidrar til å styrke helsekompetansen mellom våre to land. God helse blant våre innbyggere bidrar til velstand, sa Kagramanyan, som inviterte norske myndigheter til en stor helsekonferanse i Moskva i november.

Beredskap

Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord sa at samarbeidsavtalen omfatter viktige felt, som folkehelse, kompetanse, forskning og beredskap.

- Dette er viktig og er med på å gi alle som bor i grenseområdene trygghet. Jeg har sett fram til undertegnelsen. Den gir helsesamarbeidet ekstra legitimitet og gir en større innsatsvilje, sa Vorland.

Det var i 1994 den første helsesamarbeidsavtalen mellom Norge og Russland ble undertegnet. Denne ble revitalisert i 2009.

- Vi har trukket inn felt som vi har godt samarbeid på og ta inn nye, sa Erlandsen.

Turid Gudim Aune har vært sentral i helsesamarbeidet på norsk side av grensen i sin tid i ledelsen av Kirkenes sykehus.

- Innimellom har det vært utfordringer i forhold til betaling, kommunikasjon, hvem man skal ta kontakt med og slike ting. Men det er klart at det blir smidigere og smidigere etterhvert som tiden går, sier Gudim Aune.

Samarbeidsprosjekter

I forbindelse med undertegnelsen er det lagt opp et to-dagers program for statssekretærene. Første dag presenteres to norsk-russiske samarbeidsprosjekter innen alkohol og rusmidler. Flere tusen bilførere på norsk og russisk side av grensen har avgitt anonyme spyttprøver som er testet for en rekke stoffer som kan ha påvirkning på bilkjøring.

Nå skal et nytt prosjekt bygge videre på resultatene og se på sammenhengen mellom rus og somatikk, og hvordan forebygge alvorlige bilulykker. I Norge har helsemyndighetene lykkes med å forebygge alvorlige bilulykker og denne kunnskapen ønsker Russland å lære fra.

Beredskapssamarbeid er fokus andre dagen. Finnmarksykehuset og helsemyndighetene i Murmansk inngikk i 2010 en avtale om gjensidig samarbeid når det gjelder akuttberedskap og grensekryssende pasienttransport.
Avtalen er siden øvet flere ganger hvor begge land nå har lykkes med å få på plass avtaler og rutiner som gjør at alvorlig skadde pasienter kan krysse grensen i ambulansene.

Informasjon

Programmet består av en omvisning på det nye Kirkenes sykehus, et besøk hos grensekommissæren og omvisning på Storskog grensestasjon for å få mer informasjon om avtalen om grensekryssende pasienttransport.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no