9. des
BRA TUR: Thomas Havsberg og sønnen Simen har hatt en flott tur med Hurtigruta, og ikke merket noe til terrortrusselen.
 
Normalt på Hurtigruta, men skjerpet kontroll på Kirkenes havn
Bortsett fra nøyere identitetssjekk gikk det meste som normalt på Hurtigruten fredag

Publisert: 25.jul.2014 13:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Thomas Havsberg som har vært på tur fra Bodø til Kirkenes. Han melder om en flott tur, og har ikke merket noe i forbindelse med terrortrusselen.

– Vi så noen politivakter i havnene, men det er det hele. Det har heller ikke vært snakket om dette ombord, så vi har ikke hørt annet enn det vi har lest på nett, forteller han, før han og familien setter kursen hjemover til Østlandet.

ID-sjekk

Alt virker som normalt i det turistene mønstrer av Hurtigruta fredag formiddag. Folk ler, været er bra, og ingen ser ut til å tenke særlig på trusselen som ble erklært mot Norge dagen før.

Det skal ha vært politipatruljer på Hurtigrutekaia torsdag, men de er ikke å se nå. Eneste forskjellen er at passasjerer uten gyldig billett må vise frem ID for å få komme om bord på skipet.

Følger instruks

Kaptein Hilmar Jensen forteller at de har instrukser fra rederiet, og følger disse.

– Som du ser, så sjekker vi ID på dem som vil ombord, men utover det, foretar vi oss ikke så mye per nå, sier han. Kapteinen påpeker at de ikke er et utenlandsskip.

– Vi er ikke et ISPS-skip, altså utenlandsskip. Vi går kun i norske havner. Hadde vi vært en cruisebåt fra utlandet, hadde det nok vært større kontroll. Hurtigrutas passasjerer fra utlandet, har jo også flydd inn til landet, og vært gjennom sikkerhetskontroll, legger han til.

Skjerpet på havna

Kystverket har hevet det maritime sikringsnivået til nivå to med umiddelbar virkning for alle norske havneanlegg som omfattes av den internasjonale ISPS-koden, - havner som håndterer internasjonal sjøtrafikk.

Også i Kirkenes Havn er det nå iverksatt tiltak. Havnekaptein Maung San Lwin, opplyser at alle som skal inn på havneområdet, må gjennom adgangskontroll. I tillegg vil 20 prosent av personer, bagasje og gods måtte gå gjennom en sikkerhetskontroll.

– Kaiene er stengt for folk som ikke er akkreditert, og personer som oppholder seg inne på kaiområdet, eller kommer inn i sikkerhetsområdet, må regne med å bli sikkerhetskontrollert, skriver Lwin i en epost.

Det er også adgangsbegrensning på sjøområdet utenfor fartøy ved ISPS kai i inntil 200 meters radius. Dette håndheves av fartøyene selv. Ifølge en pressemelding vil sikkerhetsnivå 2 være gjeldende til annen beskjed mottas fra Kystverket.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no