11. des
Illustrasjonsfoto: Martin Gramnæs
 
Norsk etterretning: Tror Russland slo ut GPS-dekningen i øvelse
Widerøe-flyet mistet GPS-signalet på 2.000–3.000 meter. E-tjenesten bekrefter at den potensielt katastrofale svikten kan ha skyldtes russisk, elektronisk krigføring.

NTB
Publisert: 08.mar.2018 13:19
Oppdatert: 08.mar.2018 14:12

 – Vi har informasjon som viser at russiske EKom-avdelinger var deployert i øvingsområdet nær Norge, sa etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag i Oslo Militære Samfund, ifølge Aftenposten.

– Vi tror disse avdelingene sto bak bortfallet av GPS-signaler over norsk territorium, sa han.

Piloter i Widerøe og SAS var de første som oppdaget at noe var alvorlig galt i luftrommet over det østlige Finnmark i fjor høst. GPS-signalene falt ut i det flyene passerte 2.000–3.000 meters høyde. Under dette nivået merket man ingenting til GPS-svikten.

Jammingen av GPS-nettet i Finnmark startet 7. september 2017, og ble først hemmeligholdt av norske myndigheter, ifølge avisen som viser til dekningen NRK og Aldrimer.no gjorde av hendelsen. Siden jammingen mest sannsynlig skjedde under en øvelse, er det en mulighet at russerne ikke primært hadde til hensikt å slå ut GPS-signalene på norsk side av grensen. Det kan ha skjedd i forbindelse med at de elektroniske våpnene ble brukt mot egne styrker.

– Russland har satset betydelig på elektronisk krigføring over flere år, og de har høy kompetanse og stor kapasitet til forstyrre elektromagnetiske signaler, sa Haga Lunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no