14. okt
RUTINE: Seksjonsleder Thore Johansen forklarer at tollkontrollene gjøres etter profilering, eller som rene rutinekontroller.
 
Norske grenseboere smugler vodka på bensinkanner og sigaretter i luftfiltrene
Frykten for en kriminalitetsbølge fra øst som følge av innføring av visumfri grenseboertrafikk slo ikke til. Slo til gjorde derimot norske grenseboere lystne på billige sigaretter og brennevin.

Publisert: 24.jun.2015 15:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Seksjonsleder for tolla på Storskog, Thore Johansen, tar lokket av en cannister til for å sjekke om det i stedet for drivstoff er brennevin på tanken. Å fylle ti flasker vodka over på drivstofftanken er nemlig et av norske grenseboeres «smuglertriks».
Grenseboerne har gjerne med seg en ti liters cannister for å få kjøpt mest mulig drivstoff til en billig penge i Nikel eller Zapoljarnij, men noen altså er hakket mer kreative og fyller vodka på tanken.
Et annet velkjent triks er å legge sigaretter i luftfilteret. Der blir det plass til to kartonger.
– Men en ser lett om luftfilteret nettopp er åpnet, viser Thore Johansen.
Det ser en både på om skruene nettopp er åpnet, eller i støvet som legger seg på filteret.

Vaskepulver

Det er også registrert flere tilfeller der sigaretter blir gjemt på kroppen. For eksempel innunder genser-ermene, eller ved å putte kartonger med sigaretter i lange strømper.
Andre kuriøse smuglerforsøk er å putte sigaretter i vaskepulverbokser, dekt av et par centimeter pulver, eller i kaffebokser.
Da grenseboerbevisene ble innført for tre år siden registrerte tollerne på Storskog en økning i antall brudd på toll-loven.
– Vi så fenomenet og valgte å rette fokus på økningen, sier Thore Johansen.
Seksjonsleder Thore Johansen sier han overhodet ikke kan peke på at russiske grenseboere har gitt tilsvarende utfordringer.
– Det var heller ikke en vanvittig stor økning for norske reisende sin del, men det ble klart flere tilfeller av brudd på toll-loven, og vi valgte altså å rette en spesiell innsats mot dette.

Ekstra innsats

Seksjonslederen beskriver hvordan kurven over antall utskrevne forenklede forelegg gikk ganske jevnt og bratt oppover etter at grenseboerbevisene ble innført i 2012, for så å gå ned igjen i 2014.
– Jeg vil tro fordi vi rettet ekstra oppmerksomhet mot situasjonen. Situasjonen er stabilisert nå. Det er ikke godt å si om de økte antall tilfellene skyldtes uvitenhet eller om det var bevisst. Det kan jo også være at folk er mer obs på regelverket nå, kommenterer tolleren.
Storskog ekspedisjons- og kontrollenhet fikk i 2012 ni nye stillinger, noe som gjorde ekstra innsats mulig.
Den ekstra kapasiteten gjorde også at de reisende ble mer klar over at de kunne bli tatt ut for kontroll.
De forenklede foreleggene starter på 400 kroner. Å forsøke å smugle en flaske vodka vil typisk kunne gi 400 kroner i forenklet forelegg, samt at varen blir beslaglagt. Så der ryker stort sett innsparingen på å ha fylt tanken - med drivstoff - over grensa.

Ikke beskattet

Reisende ta med seg tollkvota med sigaretter og alkoholholdige varer hjem fra dagsreiser til Russland, slik en får fra Finland. Forklaringen er at varene fra «tredjeland», ikke EU/EØS-land, ikke regnes som allerede beskattet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no