21. okt
UNIKT: Bergkunsten som er funnet på Gamneset karakteriseres som svært viktig både nasjonalt og internasjonalt og skal ifølge Riksantikvarens vedtak sikres både til forskning og formidling selv om det blir en oljeomlastingsterminal på stedet.
 
Norterminal får disp fra Riksantikvaren
Med forbehold om sikring av helleristningene.

Publisert: 02.feb.2016 16:16
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Funnet av den mange tusen år gamle bergkunsten på Gamneset står i en særstilling både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, mener Riksantikvaren.

Et så stort inngrep som etablering av en oljeterminal i samme område vil bety både "utilbørlig skjemming av - og fare for fysisk skade på den nyregistrerte bergkunstlokaliteten".

I utgangspunktet vil slike inngrep være forbudt i henhold til Kulturminneloven.

Likevel sier Riksantikvaren ja til Norterminals planer på Gamneset.

Begrunnelsen er at det er "store samfunns-, næringsmessige og økonomiske interesser knyttet til oljeomlastingsterminalen". Riksantikvaren har også notert at Norterminal ikke ser alternative lokaliteter til en slik terminal i regionen.

Men tillatelsen fra Riksantikvaren kommer med forbehold.

Bergkunsten skal sikres mot ødeleggelser, både under anleggsfasen og etter at anlegget blir satt i drift. Norterminal må også sikre at forskere får tilgang til området. Også forvaltere av kunsten, og folk flest, skal få en "kontrollert" tilgang til bergkunsten.

Riksantikvaren er tydelig fornøyd med både Norterminals og Sør-Varanger kommunes tilnærming til å ta vare på bergkunsten på Gamneset.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no