19. okt
GLAD: Cecilie Hansen var glad for vedtaket, men advarte representantene mot å etterlyse for mye informasjon i Tømmernes-saken.
 
Norterminal fikk ja fra kommunestyret
Kun Venstre og SV stemte i mot da kommunestyret vedtok kommunedelplanen for Tømmerneset onsdag. De var enstemmige da områdereguleringen for Norterminal ble vedtatt. Dermed kan byggingen av omlastingsterminal igangsettes.

Publisert: 17.jun.2015 18:12
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Debatten i kommunestyret var ikke uten dramatikk. Fremskrittspartiets Monica Hauge Stiansen sa hun hadde fått nye opplysninger i en epost fra Greger Mannsverk tirsdag kveld.

I tillegg hadde hun også «inside information» om den pågående behandlingen av KVUen.

– Jeg støttet innstillingen, men det var før jeg fikk de nye opplysningene. Jeg kan ikke si hva opplysningene går ut på, men de nye opplysningene gjør at jeg ber forsamlingen om å utsette hele behandlingen, sa Hauge Stiansen.

A og B

Frp-representanten fikk lite gehør for dette.

– Jeg kan ikke forholde meg til en mail en representant har fått. Jeg forholder meg kun til det som er framlagt. Hvorfor er det bare du som har fått denne mailen, spurte Lena Bergeng (Ap).

Bror Sundstrøm (H) var enig.

– Høyre er sterkt i mot et utsettelsesforslag, sa han.

– Sier man A, så må man si B, sa Jensen. Men Hauge Stiansen ville ikke si hvilke opplysninger hun satt på.

– Det er av rent samvittighetsgrunner jeg går ut med dette, sa Hauge Stiansen som ble den eneste som stemte for utsettelsesforslaget.

Om kommunestyrerepresentantene kunne vente fire uker på KVUen fra Statens vegvesen, ble også drøftet.

– Det vil nok gå ett år før Samferdselsdepartementet er ferdig med sin behandling og KVUen foreligger, sa fungerende rådmann, Håvard Lund.

Informasjon

Har politikerne fått god nok informasjon under behandlingen av kommunedelplanen for Tømmerneset eller har de det ikke. Det var også et spørsmål som var oppe.

Ordfører Hansen tok ordet.

– Vi er i en ønskesituasjon. Så mange aktører ønsker å komme i gang. Det er gledelig. Svært gledelig. Dette er et industrieventyr. Melkøya blir bare småtterier i forhold. Vi har fått masse informasjon og vært på flere dagsseminar. Og enda så etterlyser flere kommunestyrerepresentanter mer informasjon. Jeg blir målløs. Nå må vi skjerpe oss og få arbeidsplassene hit og finne infrastrukturløsningene. Hvis ikke frykter jeg at flere store industriprosjekter kan dra andre steder. Så still mistillit da. Man kan ikke si at man etterlyser informasjon. Det er mistillit, sa Hansen.

Høyres Erik Henneli var en av de som hadde stilt spørsmål under onsdagens behandling.

– Jeg synes det er å dra det litt langt å si at vi kommer med mistillit om vi stiller noen spørsmål, sa Henneli.

– Det må være lov å spørre om informasjon uten å bli beskyldt for mistillit, sa partikollega Hans Hatle.

Kurt Wikan (Sp) skrøt av jobben som administrasjonen har gjort i forbindelse med Tømmerneset.

Mistillit

Men Venstres Stian M. Celius var ikke redd for å si at han hadde mistillit.

– Jeg har mistillit til utvalget. De knoter. Næringslivet melder tilbake til meg at de ikke er fornøyd med jobben som er gjort. Da er knoting et mildt ord. Dette burde vært avklart langt tidligere. Mye av det som er gjort kan karakteriseres som total fiasko. Når man ikke går for prosjektet Pulkneset, så vil flere hundre arbeidsplasser forsvinne, sa Celius.

– Tidsskjemaet er lagt sammen med utbygger. Du kan ikke gjøre det raskere. Og Norterminal har sagt seg fornøyd med denne prosessen, sa Kurt Wikan (Sp).

Celius fikk Pål K. Gabrielsen (SV) med seg i misnøyen og uttrykte frykt for industriell forsøpling av Sør-Varanger.

– Det vi gjør må være forutsigbart og framtidsrettet. Det har ikke denne prosessen vært, sa Gabrielsen.

I mot

Venstre og SV stemte i mot rådmannens innstilling, som ble vedtatt. For etter en pause, gikk gruppelederne opp i tur og orden og uttrykte støtte til innstillingen. Dermed støtter kommunestyrets flertall av kommunestyret en redusert utbygging av Tømmerneset, hvor kun Gamneset med veitilknytning fra Leirpollen videreføres.

(Saken fortsetter under bildet):

Leirpollen og vei til Leirpollen fra KILA tas ut av planen. Områderegulering for Høybuktmoen skyte- og øvingsfelt og Pulkneset - Kirkenes Maritime Park legges i bero. Områderegulering for Pulkneset – Kirkenes Maritime Park legges i bero. Dermed var kommunedelplanen for Tømmerneset vedtatt.

– Dette er viktig for at Norterminal skal få komme i gang, sa Henneli.

– Det er trist å si nei til flere hundre arbeidsplasser, sa Celius.

– Forhåpentligvis er det slik at dette vedtaket kan skubbe litt på Pulkneset, sa Høyres Bjørnar Gjetmundsen.

Omlastingsterminal

Det ble ikke så mye debatt rundt saken om områderegulering for Norterminal, omlastingsterminal på Gamneset.

– Dette er en gledens dag for Sør-Varanger. Norterminal får komme i gang og holde tidsfristene sine, sa varaordfører Tove Alstadsæter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no