5. des
DØDSFELLER: Noen av de etterlatte teinene som ble hentet opp fra bunnen av Smutthullet i sommer av et fiskefartøy. Dette kommer i tillegg til Fiskeridirektoratets ryddeaksjon.

FOTO: PRIVAT
 
NRK: - Tusenvis av etterlatte krabbeteiner sto som dødsfeller for snøkrabber
Miljøpartiet De Grønne ber fiskeriministeren levere en løsning på forsøplingsproblemet i Barentshavet, melder NRK etter funn av flere tusen krabbeteiner i Barentshavet.

Publisert: 31.aug.2018 15:08
Oppdatert: 31.aug.2018 15:08

På et tokt i sommer ble hele 8600 teiner hentet opp fra bunnen av Barentshavet. Ryddeaksjonen i regi av Fiskeridirektoratet foregikk i den norske delen av Smutthullet.

I rapporten fra toktet går det fram at det var omkring 15.000 snøkrabber som var fanget i de forlatte fiskeredskapene. Teinene var etter hvert blitt tomme for agn, og krabbene overlevde på fisk som forvillet seg inn, skriver NRK Finnmark.

– Jeg reagerer med sjokk, men også med tristhet, sier Toine C. Sannes i MDGs sentralstyre til kringkastingen.

Hun har fått tilgang til rapporten som ble ferdigstilt i juli, men som ennå ikke er publisert på Fiskeridirektoratets nettsider.

Sannes har også blitt kontaktet av trålfiskere som på eget initiativ har hentet opp og levert hundrevis av teiner i august.

an bli mikroplast

I tillegg til de 8600 teinene ble det også tatt opp 270 kilometer tau i sommerens ryddeaksjon. Spøkelsesfisket er ikke det eneste problemet. Etterlatt redskap kan bli til skadelig mikroplast og hindre framtidig fiske i området.

NRK har bedt Fiskeridirektoratet om en kommentar til saken, men så langt har ingen kunnet stille til intervju.

Fiskefartøy har plikt til å melde inn hvor de setter ut redskap og til å melde redskapene som tapt hvis de ikke lykkes med å få dem opp. NRK har ikke fått svar på om alle teinene var rapportert som mistet, eller om de lar seg spore tilbake til fartøyene som satte dem ut.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no