9. des
PLAGSOM: Denne elgen kan være angrepet av hjortelusflua, som også er plagsom mot mennesker.
 
Ny elgflue kan ha kommet sørfra
Den hårløse Neiden-elgen vekker interesse hos Norsk Institutt for Naturforskning.

Publisert: 20.feb.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

I Rundturen i tirsdagsavisen, meldte Rolf Arvola om en hårløs elg som gikk rundt i Neiden. Den kan være angrepet av hjortelusflua. I så fall er dette første gang det er gjort observasjoner av denne i Finnmark.

Fester seg

Hjortelusflue er et relativt nytt innslag i den norske naturen. Ifølge seniorforsker ved NINA, Erling Johan Solberg, ble den først oppdaget i Østfold i 1983.

- Svermene av disse fluene fester seg til dyret, mister vingene og gjør «ugagn» i pelsen på elgen gjennom høsten. På vårparten slipper de seg ned på bakken og legger nye egg, slik at det kommer nye fluer på høsten, forklarer han. Dette har vært et østlandsfenomen, men har spredt seg nordover gjennom Finland.

Kan være spreder

Solberg og veterinærkollega Bjørnar Ytrehus har sett bildet som stod i rundturen. De kan ikke si helt sikkert hva som er skjedd med elgen, men at det ser ut til at hjortelusflua har vært på ferde.

- Det er litt uvanlig at de mister pelsen på bakparten. Samtidig kan jeg ikke tenke meg andre sykdommer som gir samme resultat, og naturen er jo mangfoldig, påpeker Ytrehus. Han tror enten at flua allerede har kommet til Finnmark, eller at denne nå sprer den og har kommet vandrende fra Finland.

- Det kan også hende at den har vært angrepet før, men ikke bærer flua nå.

Dødelig

Ytrehus forteller at larvene og puppene er lett å finne, hvis man vil undersøke nærmere. Når elgen legger seg ned, vil de ligge igjen. De er på størrelse med et riskorn, ligner på små erter og er blanke og svarte av farge. Man vil også finne dem i pelsen på elgen. Flua selv tar ikke livet av elgen, men ved å miste for mye pels, så kan den dø.

- Da vil den «fryse» ihjel, men ikke i tradisjonell forstand. Den vil bruke så mye energi på å beholde varmen at den vil rett og slett sulte ihjel, forklarer Ytrehus. På Østlandet har hjortelusflua også vært til sjenanse for mennesker i naturen.

- Nå er det jo slik at folk dusjer ofte, men den kan bite mennesker også. Jeg vet at enkelte unngår å gå tur i naturen i den verste sesongen, avslutter han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no