13. nov
NYUTGIVELSE: «Frigjøringen i Nord-Norge 1944-45» har fått nytt omslag, mer tekst og flere bilder etter frigjøringsjubileet i 2014.
 
Ny frigjøringsbok og nytt om flyet
Boka «Frigjøringen i Nord-Norge 1944-1945» har kommet i nytt opplag, og med tillegg fra feiringen av frigjøringa i Kirkenes i 2014. Forfatterne kommer til Kirkenes for å presentere den.

Publisert: 09.apr.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Fredag 22. april kommer historieprofessor Mikhail Suprun (NArFU, Arkhangelsk) og Waling T. Gorter til Grenselandmuseet for å presentere den nye utgaven av sin bok, «Frigjøringen i Nord-Norge 1944-45». Boka ble først utgitt til 60-årsjubileet i 2005.

Møtte piloten

I Kirkenes vil Suprun først og fremst ta for seg operasjonene i 1944 og 1945, mens Gorter vil fortelle om Iljusjin IL-2M3-flyet som ble berget opp av Sennagressvannet ved Jarfjord for 30 år siden, og i dag er utstilt på Grenselandmuseet. Han vil også snakke om sine møter med piloten, Aleksander Tsjetsjulin, og med Safronov, som tok imot lokalbefolkningen da de kom ut av tunnelen i Bjørnevatn i oktober 1944.

– Det er 30 år siden Iljusjin-flyet ble berget, og i dag er det mange som ikke kjenner dets historie, eller grunnen til at det står på Grenselandmuseet. For oss er det derfor en liten begivenhet at to kapasiteter som Suprun og Gorter kommer til museet for å dele sine kunnskaper med oss, sier direktør i Varanger Museum, Frans-Arne Stylegar.

Mye nytt

– Historien om hvordan vi fikk flyet restaurert og fraktet til Kirkenes, er lang og interessant, og jeg håper mange har lyst å komme og høre på. Det var ikke bare enkelt, og Sør-Varanger kommune var slett ikke interessert i starten. De trodde ikke på prosjektet, sier Waling T. Gorter.

Han legger til at han også har ny informasjon om hvordan flyet egentlig skulle sett ut.
– Det er noen feil på det restaurerte flyet, men det vil jeg vise når vi kommer, sier han.

Boka han har vært med på å skrive sammen med Anastasia A. Gorter og Mikhail Suprun, ble presentert i Arkhangelsk tidligere i år med foredrag og bevertning. Gorter presiserer at egentlig var det Barentsburg som var den første byen på norsk jord som ble frigjort, deretter Longyearbyen, mens på fastlandet var det Kirkenes.

Den nye utgaven av boka har fått nytt omslag, har med et stykke om Svalbard, samt mange bilder, blant annet fra SVA, og tekst fra frigjøringsjubileet i 2014. Både Kong Harald og utenriksminister Lavrov sine taler er også tatt med.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no