24. okt
Statsminister Erna Solberg på vei inn i Stormen bibliotek i Bodø for å legge frem regjeringens nordområdestrategi.
 
Ny grensestasjon ute av regjeringens nordområdeplan
Storskog glimrer med sitt fravær i strategidokumentet Erna Solberg og Børge Brende la fram fredag. Skremmende, mener ordføreren.

Publisert: 21.apr.2017 12:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Det økonomiske tyngdepunktet i Norge flytter seg nordover, mener regjeringen, som har utarbeidet en ny strategi for nordområdene.

Statsminister Erna Solberg (H) hadde fredag med seg tre andre statsråder til Bodø for å lansere strategien. Den lister opp grep som alt er satt i gang og peker ut hva regjeringen har tenkt å satse på videre.

I strategirapporten Nordkloden fra 2014 førte regjeringen opp økning av kapasiteten på Storskog grensestasjon. Utredningen er gjennomført, men prosjektet har ligget på is i halvannet års tid.

I den nye nordområdestrategien er Storskog grensestasjon ikke nevnt med et ord.

I helga er det også landsmøte i Arbeiderpartiet, og her har lokallagene i Sør-Varanger og Finnmark håp om konkrete vedtak både om Storskog og jernbane.

* LES OGSÅ: Finnmark Ap forventer nordområdesatsing med jernbane av landsmøtet

- Skremmende

- Det er bra at regjeringen har kommet med en egen nordområdepolitikk etter tre og et halvt år, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen. Men han savner russisk fokus.

- For oss i Sør-Varanger er den russiske dimensjonen viktigst. Den største svakheten med strategien er mangelen på samarbeidstiltak med Russland. Det aller viktigste er å få til store komplekse samarbeid mellom landene når det gjelder olje og gass, sier han.

Rafaelsen trekker spesielt fram at Storskog ikke blir nevnt.

- Vi ser for oss økt aktivitet i Russland, og det er skremmende at regjeringen ikke tar med byggingen av grensestasjonen, mener han.

Runar Sjåstad, fylkesordfører i Ap, reagerer på manglende konkrete tiltak generelt i regjeringssatsingen.

Folk-til-folk

På den andre siden er ordføreren glad for at statsministeren ville videreføre folk-til-folk-samarbeidet og barentssamarbeidet i nord.

Det liker også hovedutvalgsleder Geir Ove Bakken i Finnmark fylkeskommune - selv om han skulle ønske at Nordkalottsamarbeidet også ble inkludert, ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen.

Størst vekst i nord

Under framleggingen i Bodø la Erna Solberg la vekt på at veksten i Nord-Norge allerede er sterkere enn i resten av landet, og at fortsatt vekst her blir viktig for hele landet.

– Sjømat, petroleum, skipsfart og reiseliv er næringer i vekst. Regjeringen presenterer nå en strategi for hvordan vi kan sikre ytterligere vekst. Det er de som bor i nord som vet best hvordan dette potensialet utløses. Nordområdepolitikken utvikles derfor i samarbeid med næringsliv, institusjoner og folkevalgte i nord, sier statsminister Solberg.

-Helhetlig tilnærming

Også utenriksminister Børge Brende (H), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) hadde reist nordover til lanseringen.
– Det understreker at vi har en helhetlig tilnærming, sier Solberg.

Finnmarkingen Bakke-Jensen tok i sitt innlegg opp den manglende kvaliteten på skoler i Nord-Norge. Elever i Båtsfjord må få den samme skolegangen som elever i Bærum, lovet statsråden, som tidligere har vært ordfører i nettopp Båtsfjord.

Et av tiltakene det vises til er delvis ettergivelse av studielån for lærere, som tar femårig utdannelse fra høsten av, som kunnskapsdepartementet gjorde kjent i mars.

Senterplaner

Blant de andre tiltakene som trekkes fram i strategien er:

  • Fortsette planleggingen av miljø- og oljevernsenter i Lofoten/Vesterålen, som ble lovet i Sundvolden-erklæringen i 2013.
  • Vurdere å opprette et kompetansesenter for hav og arktiske spørsmål i Tromsø, som også ble varslet i regjeringens havstrategi.
  • 24. konsesjonsrunde for blokker i Norskehavet og Barentshavet, som ble utlyst i mars.
  • Løftene om 40 milliarder til Nord-Norge i Nasjonal Transportplan.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no