13. nov
GLEDER SEG: Den nye lederen ved Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, gleder seg til å ta fatt på jobben i løpet av sommeren.
 
Ny internasjonal utfordring for Fordal
Etter å ha jobbet med Russland og Norges forhold til nabolandet i snart ti år, mener Lars Georg Fordal at en lederjobb i Barentssekretariatet vil passe perfekt.

Publisert: 18.apr.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

For en drøy uke siden ble det klart, Fordal blir ny daglig leder for Barentssekretariatet.

– Jeg gleder meg veldig, sier han.

Samlende

Lars Georg Fordal er opprinnelig fra Stjørdal, er 39 år, gift og har en datter på fem år. Litt avhengig av når logistikken kommer på plass, så flytter familien opp til Kirkenes i løpet av sommeren.

– Men akkurat når det blir, vet jeg ikke nå, sier han.

De ti årene han har jobbet med Russland har vært preget av allsidighet. Fra 2009 til 2012 jobbet han ved generalkonsulatet i Murmansk og lærte veldig mye om russiske forhold.

– Barentssekretariatet har spilt en viktig rolle som samlende faktor og identitet i forholdet mellom Norge og Russland. Jeg har sett mye fra Murmansk om folk-til-folk-samarbeidet og hatt en del direkte kontakt med Barentssekretariatet. Jeg gleder meg til å bli en del av det. Mulighetene er mange i Barentsregionen. Det gjelder å ha en positiv holdning til det som skjer, sier Fordal.

UD

Fordal har lenge vært tilknyttet Utenriksdepartementet. Mellom 2012 og 2014 jobbet han med Russland og forholdene rundt tilskuddsordningene. Fra 2014 har han vært internasjonal observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina.

– Det er veldig spesielt og en komplisert konflikt. Vi er rundt 100 observatører fra 57 OSSE-land. Jeg kom dit før uroen eskalerte for alvor. Man føler at man bidrar på en viktig måte. Hovedjobben er å være der og rapportere hva vi observerer og hva som skjer. Dette er interessant og lærerikt, en forpliktelse med tidsperspektiv, sier Fordal.
Nord-trønderen har vært i Kirkenes før, første gang som seksåring.

– Jeg har vært mye i Nord-Norge i oppveksten. Senere har jeg studert russisk språk og kultur ved Universitetet i Tromsø. Og jeg hadde mye kontakt med mange ulike samarbeidspartnere i Barentsregionen da jeg jobbet i Murmansk.

Godt lag

Den nye lederen for Barentssekretariatet har god ledererfaring.

Hvilken ledertype er du?

– Jeg liker å se muligheter. Og så ser jeg viktigheten av å bygge et godt lag. Jeg har fått med meg at det har vært litt turbulens i sekretariatet, uten at jeg ønsker å ha noen sterke meninger om akkurat det. Nå gjelder det å starte med blanke ark. Jeg vet at Barentssekretariatet består av mange kompetente folk som har jobbet der i flere år. Når jeg tar over, vil jeg ta en god prat med dem og med styret og høre på alle synspunkter.

Mitt fokus er på et godt samarbeid.

Hvordan vil de ansatte merke at du tar over som leder?

– Blant annet på at kontordøra min alltid vil være åpen.

Fordal har også fått med seg uroen i forbindelse med at redaksjonen i Barents Observer trådte ut og dannet sin egen nettavis.

– Jeg har registrert konflikten og det vil ikke være noen kampsak fra min side når det gjelder hvem som har rett til hva. Jeg har stor respekt for de som nå er i Independent Barents Observer. Først og fremst er det Barentssamarbeidet Barentssekretariatet skal holde på med og ha fokus på. Jeg har ikke noe mål om å blåse liv i Barents Observer i regi av sekretariatet.

Overrasket

Fordal innrømmer at han ble litt overrasket over å få jobben.

– Ja, positivt overrasket. Det var mange sterke kandidater til jobben, og det lokale miljøet i Kirkenes er sterkt. Mange har godt kjennskap tiul Russland og russiske forhold. Jeg er veldig ydmyk i forhold til akkurat det. Samtidig mener jeg at det har vært en grundig ansettelsesprosess. Jeg tror erfaringen min i forhold til Russland, og at jeg har litt erfaring i flerkulturelle forhold, bidro sterkt til at jeg fikk jobben. Dette blir en ny internasjonal utfordring for meg, som jeg gleder meg til, sier Lars Georg Fordal, Barentssekretariatets nye frontfigur etter Laila Dalhaug, Pia Svensgaard og Rune Rafaelsen. Men ikke før til sommeren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no