24. okt
REAGERER: Cecilie Hansen er landsstyremedlem i Landssammenslutningen for vassdragskommuner og vil ikke gjøre noe med kraftskattereglene.
 
Ny kamp om skattereglene for vannkraft?
Finansdepartementet har antydet at de er villige til å se på kraftskattereglene. Dette får landsstyremedlem i Landssammenslutningen for vassdragskommuner, Cecilie Hansen, til å reagere.

Publisert: 14.sep.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Kraftselskapene og Energi Norge har krevd endringer i grunnrenteskatten, men Finansdepartementet er ikke enig at det er behov for endringer av denne skatten. Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet antydet i NRK at de er villige til å se på kraftskattereglene.

Ser på utformingen

Han mener den viktigste ekstraskatten vannkraftnæringen betaler, den såkalte grunnrenteskatten, treffer godt. I oppslaget åpner han imidlertid for å se nærmere på utformingen av det han omtaler som inntektsuavhengige skatter som konsesjonsavgift og eiendomsskatt: 

– Når inntektene til selskapene går ned, går også skattebelastningen ned. Vi kan ikke sette ned skattene selv om inntektene og overskuddene er lave. Da er det viktig med forutsigbarhet og stabile skatter. I dårlige tider vil de inntektsuavhengige skattene som konsesjonsavgift og eiendomsskatt være mye tyngre for selskapene. Skatter som er uavhengig av overskuddet kan ha mindre nøytrale egenskaper, så det kan være grunn til å se på om de er utformet på en hensiktsmessig måte, sier han.

Urovekkende

Cecilie Hansen og Landssammenslutningen for vassdragskommuner (LVK) finner disse uttalelsene urovekkende og mener dette kan få store konsekvenser for Sør-Varanger kommune som er en stor vannkraftkommune. Hansen mener at statssekretæren overser at konsesjonsavgiften ikke er en skatt, men en avgift som er hjemlet i konsesjonslovene fra 1917. Begrunnelsen for konsesjonsavgiften er kompensasjon til de berørte distrikter for de generelle skader og ulemper som følger med en vannkraftutbygging.

– Det er heller ikke riktig at eiendomsskatten på vannkraftanlegg er inntektsuavhengig. Verdsettelsen av vannkraftanlegg baseres på kraftverkenes produksjon som mulipliseres med spotmarkedsprisen i de samme tidavsnittene, noe som innebærer at eiendomsskatten vil følge utviklingen i kraftprisene, rullerende over femårsperiode, innenfor den vedtatte minimums og maksimumssatsen, sier Hansen.

Oppheve minimum

Hun føyer til at dersom statssekretæren med sin uttalelse tar sikte på å oppheve minimumsnivået for takstene, er det noe som hilses velkommen i LVK.

– Forutsetningen er da at også makstaket oppheves. Begrunnelsen for terskelverdiene er ikke lenger tilstede. Mens Energi Norge og kraftselskapene angriper statsskattene, svarer statssekretæren med at han vil vurdere skattene som går til kommunene. For Sør-Varanger kan dette bety mindre inntekter til kommunen, noe som i sin tur resulterer i mindre penger til skole, sykehjem og annen velferd, sier Hansen. LVK som er en sammenslutning/fellesskap av kommuner fra hele Norge vil stå sammen å jobbe for å sikre kommunenes inntekter og rettigheter og vil følge saken tett opp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no