18. nov
NYHET: Stig Ulvær, Kari Hoseth og Kristian Isaksen
 (bak) og Hildegunn Meisfjord, Helene Erlandsen, Nina Greiner Iversen og Jeff Olson (foran) er lærere som har jobbet mye med å innføre IB på Kirkenes videregående skole.
 
Ny og kreativ vri på videregående
Noen av elevene som nå går i 10. klasse kommer til å bli IB-elever neste høst. I desember skal Kirkenes videregående skole godkjennes som IB-skole, og det gleder lærerne seg til. De mener elevene også bør glede seg.

Publisert: 23.nov.2013 14:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

- De to største forskjellene fra den skolen vi har og IB-skole er at all undervisningen går på engelsk og at fokuset er stort på internasjonal tenking, sier Jeff Olson, en av lærerne som har vært med å arbeide med prosjektet.

Godkjennes

Nina Greiner Iversen er koordinator for prosjektet og har jobbet med dette i snart fem år. Hun byttet jobb for å få lov å jobbe med IB-prosjektet, og nå er skolen straks i mål.

- I desember kommer verifikasjonskomiteen for å godkjenne oss. Det har vært en lang prosess. På grunn av litt uforutsette ting litt lenger enn vanlig, men nå er vi der. Selv om jeg vet at alt er på plass, kribler det litt i magen, ler Iversen.

Underveis i prosessen har skolen hatt en veileder fra International Baccalaureate Organization, som står bak programmet, og tilbakemeldingene har vært veldig gode.

- Jeg er sikker på at vi har alt på plass, men det er spennende likevel, sier hun.

Foreldremøte

For å forberede elevene på hva som kommer høsten 2014, arrangerer skolen et stort foreldremøte, der de vil informere om IB-programmet, hva man kan forvente og hva skolen vil forvente av elevene.

- Det krever mye arbeid, men vi vet at det er mange elever som er engasjerte og kreative, som har lyst til å få noe mer ut av skolegangen sin. Nå vil de få sjansen til det, sier Jeff Olson.

- Det er vanskelig å forklare hva IB-skole er i korte trekk, for når vi sammelignet det med kunnskapsløftet, er det nesten helt likt. Forskjellen er at en del av de målene som ligger i kunnskapsløftet er formalisert i fag og timer i IB-skolen, forteller Nina Greiner Iversen.

Kreativitet

Elevene kan sette sammen fag på en ny måte, men det er to fag som er kjernefag og viktige, CAS og TOK. Forkortelsene står for Creativity, Action and Service og Theory of Knowledge. CAS skal oppmuntre elevene til delta i artistiske eller sportslige aktiviteter eller samfunnsengasjerende arbeid. Det skal fostre en verdsettelse av livet utenfor den akademiske arena. TOK skal sette eleven i stand til å undersøke opphavet til en kunnskap, filosofere over hvorfor vi vet det vi vet, og lære hvordan og hvorfor man kan tilegne seg ulik kunnskap om samme tema.

- En elev kan like både realfag, samfunnsfag og historie, men trenger ikke velge bare det ene. Man kan jo være både fysiker og filosof, for eksempel, sier Jeff Olson.

I tillegg må man velge språk, et første- og et andrespråk, og all undervisningen foregår på engelsk.

Engasjere seg

Lærerne er veldig entusiastiske og tror dette kan hjelpe på mange ting, mer enn bare enda flinkere elever. Frafallet i videregående skole kan kanskje delvis skyldes at man ikke ser hensikten med det man lærer og blir skolelei. Når man får lov å engasjere seg i noe man virkelig liker, som for eksempel kreative aktiviteter på fritida, og dette blir en del av læringen, kan det øke interessen for å gå på skolen. En annen ting er at man blir bedre rustet for høyere utdanning, og man får et diplom som er godkjent i 146 land i hele verden. Man trenger da ikke ekstraprøver for å begynne på et universitet i utlandet.

Nina Greiner Iversen forteller at siden IB-programmet startet i 1968 har det blitt 3 669 IB-skoler i verden. I Norge er det nå 23 skoler som tilbyr IB-diplom.

Første klasse

- I første omgang satser vi på å få en klasse med 8-15 elever. Etterhvert kanskje to klasser. Makstallet i en klasse er 20, forteller Jeff Olson. Han legger til at dette ikke er klasser i tillegg til de som allerede finnes, det blir ikke flere elever på skolen, men at klassene vil bli en del av det totale tilbudet.

- Men det som er morsomt å se når vi har jobbet med dette er at alle, fra vaktmester og renholdere til lærere, synes måten å tenke på er spennende og at alle kan være med og bidra. Vi gleder oss veldig til å komme i gang, sier Nina Greiner Iversen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no