15. okt
 
Nyåpning med fremtidsvisjoner
Hvordan ser fremtiden ut, skremmende eller håpefull?

Publisert: 21.sep.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Når Pikene flytter inn i nye lokaler i gågata er det med mange tanker om hvordan fremtiden på jorda ser ut.
«Come hell or high water» er navnet på utstillingen som åpner det nye lokalet til Pikene på broen. Den er laget av arkitektene Jan Gunnar Skjeldsøy og Anders Eik Pilskog i Stiv Kuling og de franske kunstnerne Magali Daniaux og Cédric Pigot.
De har arbeidet sammen på flere prosjekter etter å ha møttes under Barents Spektakel for noen år siden.

Smelter sammen

Stiv Kuling har stått for utformingen av møbler, hyller, bord og benker som nå er det nye interiøret i de gamle butikklokalene. De har også med seg egne objekter til utstilingen og sammen med arbeidene til Daniaux og Pigot smelter interiør, arkitektur og kunst sammen.
Magali Daniaux forteller engasjert om den virtuelle turen i inn i frølageret på Svalbard, som nå er tømt og bare inneholder en mystisk beskjed til menneskeheten og om deres egen frø- og plantesamling, knyttet sammen med fremtidsobjekter som kan minne om steinaldersaker?

Bygg som kollapser

Jan Gunnar Skjeldsøy viser fram sin diplomoppgave, en tidevannsmaskin; et byggverk av leiligheter som skal stå i strandsonen og la månesyklusene flytte gulv og vegger opp og ned i takt med flo og fjære. Et enormt byggverk som vil kollapse hvis havet stiger.
Anders Eik Pilskog viser fram en modell av en by under utgraving. Man kan kjenne igjen strukturene samtidig som det virker som noe som har blitt bygget i i en fjern fremtid og siden brutt sammen og blitt begravet i sanden.

Sci-fi

– Ja, det er litt sånn science fiction, etter dommedag, etter atomkrigen, hva blir igjen etter oss? Men samtidig er det jo noen som har overlevd og har begynt på nytt. Det viser jo gjenstandene som blir funnet og gravd fram, og som vi har plassert i vårt herbarium, sier Magali Daniaux. Det er med andre ord håp. Eller kanskje det er et signal om at vi må gjøre noe med den verdenen vi lever i nå.
– Det ble i alle fall høyaktuelt i disse dager, legger Anders Eik Pilskog til.

Aske uten skog

– Hensikten med frølageret på Svalbard er jo å sikre matproduksjonen i fremtida. Så da tenkte vi: Hvordan vil det se ut der når det har blitt tømt? Vi har fått låne de originale byggetegningene til å lage en 3D-modell man kan gå inn i med VR-briller på, forteller Daniaux.
I utstillingen deres finnes også en platespiller med en vinylplate som har en ganske spesiell historie. De to franske kunstnerne tok med seg ved av forskjellig slag til et sted i Alaska der det er helt øde, det vokser ingen trær der.
– Og så laget vi et bål. Vi tok med oss aske fra bålet og fikk det støpt inn i vinylen. På plata er det musikk laget av Cédric og et dikt vi har skrevet sammen, forteller hun.
– Det er en litt poetisk tanke at det en gang skal komme en arkeolog, grave opp bålet, analysere asken og lure på hvordan i all verden treverket havnet der, ler hun.

Nasjonalisme

De to arkitektene i Stiv Kuling har også et verk som forestiller en kolossal bygning. Inspirasjonen kom i Marokko der de fire arbeidet sammen. Verket heter «The spider house» og er samme tittel som en bok av Paul Bowles der han beskriver oppblomstringen av nasjonalisme i nettopp Marokko i 1954.
Dagens spente situasjon i Midtøsten kan ses i sammenheng med det Bowles beskriver. Bygningens egenskaper er en uendelighet av skiftende lys, lyd og refleksjoner, på samme måte som situasjonen i Midtøsten er like kompleks som et enormt edderkoppnett.
For barna
Terminal B og utstillingen åpner på fredag 19.00 og publikum vil også få oppleve en performance av det franske paret.

For barna

Lørdag vil det bli holdt workshop for barn med Evgeny Finogenov, en russisk kunstner og håndverker som har bygget møblene som Stiv Kuling har designet. Målet er at ungene skal kunne spikke sine egne trefigurer.

Får leie i 20 år

I 2009 kom Pikene på broen på statsbudsjettet med en bevilgning på
500 000 kroner.
Det nye lokalet koster fem millioner kroner, inkludert heis og fasade, som huseier Ulven Investment, skal betale.
Resten kommer fra Spillemidler, Kulturrådet, Kulturnæringstiftelsen, Sparebankens gavefond, kommunens næringsfond og egne driftsmidler fra Nordnorsk kulturavtale og Kulturdepartementet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no