21. okt
I RUTE: Projektleder Gunnar Stumo I Finnmarksykehuset forteller at Nye Kirkenes sykehus åpner for pasientene i begynnelsen av juni. (Foto: Yngve Grønvik).
 
Nye Kirkenes sykehus er godt i rute
Nye kirkenes sykehus er i rute og vil ta imot de første pasientene i begynnelsen av juni. Prosjektleder for byggherren Finnmarkssykehuset HF, Gunnar Stumo, sier at det blir hektisk fram mot åpningen, men han er ikke bekymret.

Publisert: 05.feb.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Jørn Fossmo

jorn@sva.no

Trass i at et den største entreprenøren, Adolto fra Tyskland, er to måneder forsinket, vil dette, ifølge Stumo, ikke påvirke den planlagte åpning av sykehuset. Adolto har ansvaret for alt fra det bygningsmessig til medisinske systemer i andre og tredje etasje, der pasientene skal holde hus, og fjerde etasje som inneholder teknisk utstyr.

Hektisk innspurt

Selve første etasje er satt opp av Kirkenes Byggservice. Her befinner alle de tekniske installasjonene seg, selve hjertet for for driften av bygget. Når den tyske entreprenøren er ferdige ca 1.mars, vil Kirkenes Byggservice ferdigstille sitt arbeid. De siste månedene vil disse to firmaene gå inn i en hektisk periode med å samkjøre alt av systemer mellom etasjene i sykehuset. Det er trolig snakk om over 100 systemer alt i fra strømforsyning, ventilasjon, varmegjennvinning til pasientsignaler og hjertestoppalarm og lignende.

Først med passivhus

- Vi kaller det for systemoppstart, og det arbeidet settes i gang allerede i disse dagene. Kirkenes sykehus er bygd med dagens teknologi. Det er moderne, men krevende teknologi, «State of the art» som betegner det ypperste en kan få fram i dag innen konstruksjon av tekniske apparater, forteller Stumo.

Driften av dette byget vil bli langt billigere enn driften av det gamle sykehuset. Konstruksjonen gir vesentlig lavere energibehov. Modellen er en god måte å redusere energibruk i bygninger på.

- Vi er det første sykehuset i Norge som tar i bruk passivhus. Det kalles også for nullenergi som betyr at vi produserer det meste av den energien vi har behov for blant annet gjennom varmegjennvinning og ved å hente energi fra grunnen.

Imponert

Stumo er forøvrig svært imponert over det arbeidet Kirkenes Byggservice AS har gjort.

- Dette er et firma som har tatt på seg en stor kontrakt og vist seg som svært dyktige. Det er all grunn for kommunen til å være stolt over, avslutter prosjektlederen.

Flyttingen fra det gamle sykehuset på Prestøya til det nye sykehuset på Skytterhusfjellet vil foregå raskt over noen få dager like før åpningen. Forberedelsene til flyttingen er i full gang, under ledelse av prosjektleder Geir Braathu.

Nødvendig medisinsk utstyr blir fraktet over på en dag eller to. Så skal alle sykehusansatte skifte arbeidssted, og tilslutt de pasientene som trenger assistanse. Det er ifølge prosjektledelsen ikke aktuelt å ha to sykehus i drift samtidig i Sør-Varanger, selv i en kort periode.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no