14. okt
NYE KIRKENES SYKEHUS: Slik vil nysykehuset se ut fra lufta.
 
Nye Kirkenes sykehus ferdig om knappe tre år
Nye Kirkenes sykehus er ferdig i oktober 2016. Det mener en optimistisk prosjektleder Øyvin Grongstad. Onsdag godkjente Helse Nords styre forprosjektet.

Publisert: 19.des.2013 14:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Byggestarten for nysykehuset er planlagt til mai 2014. Styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord er veldig glad for at alle godkjennelser nå er i orden.

- Det har vært en lang prosess som nå endelig finner sin løsning. Behovet for et nytt sykehus i Kirkenes er stort, og vi er svært godt fornøyd med at befolkningen i Øst-Finnmark skal få gode helsetjenester i et moderne bygg, sier styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord.

Fleksibilitet

Bygget vil bli på 20 000 kvadratmeter og vil koste maksimalt 1,46 milliarder kroner.

- En hovedutfordring når sykehus bygges er å gjøre arealene fleksible nok. Driftsmåtene endrer seg, og da er det viktig at det kan gjøres endringer enkelt. Det har vi så langt det er mulig tatt hensyn til, understreker styreleder Kaldhol.

De første planene for nye Kirkenes sykehus hadde en kostnad på 1,799 milliarder kroner. For å kunne realisere bygget er det nå bearbeidet slik at maksimalkostnaden er på 1,46 milliarder kroner. Besparelsen er oppnådd ved å ta døgnenhet for psykisk helsevern ut av prosjektet, kontor- og behandlingsrom i psykisk helsevern  legges til enklere arealer,  sentralkjøkkenet bygges integrert i sykehuset, entrepriseformen forbedres, byggemetodene endres, seksjonsbygging  vurderes og bygget effektiviseres ved bedre tekniske/arkitektoniske  løsninger.

- Skal Helse Nord kunne fornye bygningsmassen ved sykehusene i nord, er det viktig å få  praktiske bygg til en akseptabel kostnad. Det er gjort en nødvendig og god jobb i Helse Finnmark med å redusere kostnadene. Det betaler seg ved at vi om et halvt år setter i gang uten at andre prosjekter i nord må stoppes, sier Kaldhol.

Helse Nord skriver i en pressemelding at nysykehuset er ferdig høsten 2017. Ifølge drifts- og eiendomssjef Øyvin Grongstad er dette noe for pessismistisk.

- Sykehuset blir en julegave til befolkningen i Øst-Finnmark til jul i 2016. En av de endringene som er gjort for å få bygget billigere, er å bygge raskere. Da sparer vi flere titalls millioner kroner i byggelånsrenter og sparte konsulenthonorarer. Etter den nye tidsplanen vil vi sluttføre bygget 15 måneder tidligere, cirka oktober 2016, sier han.

Grongstad opplyser at det torsdag vil bli feiring av godkjennelsen på Kirkenes sykehus.

Milliardutgifter

I tillegg til Kirkenes bygger Helse Nord nytt sykehus i Stokmarknes, som vil stå ferdig i 2014. Det moderniseres og bygges nytt ved Nordlandssykehuset Bodø. Bygging av nytt pasienthotell er startet i Tromsø. Bygging av nytt sykehus i Narvik er forventet å starte i 2019. Parallelt skjer omfattende investeringer i nye IKT-løsninger. Helse Nord skal i 2014 investere for 1,4 milliarder kroner i bygg, utstyr og IKT. De samlede investeringene de neste åtte årene er på 10,5 milliarder kroner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no