12. des
HJEMME: Nye «FS Marjata» var mandag for første gang i hjemmehavnen Kirkenes.
 
Nye «Marjata» er hjemme
Den nye «Marjata» var mandag for første gang i sin hjemmehavn Kirkenes for å bunkre.

Publisert: 23.mai.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Det nye «FS Marjata» er et norsk etterretningsfartøy og forskningsfartøy for Forsvaret som ble vedtatt bygget av Stortinget i 2010. Det ble døpt 6. desember 2014 av statsminister Erna Solberg. Skipet er bemannet av mannskaper fra Etterretningstjenesten, og selv om skipet heter FS, forskningsskip, har Forsvaret nå offisielt også kalt skipet for etterretningsskip.

Nye «Marjata» er 126 meter lang og 23,5 meter bred, og dermed atskillig større enn sin forgjenger. Det har ikke den samme litt pussige fasongen, men plass til både mer teknisk utrustning og større mannskap.

Marjata-navnet har gått i arv fra spionskip til spionskip i Norge siden det første ble satt i drift på 1960-tallet. Dette er skip nummer fire i rekken. Det 1,5 milliarder kroner dyre skipet har fått teknisk utrustning i Virginia i USA, og den siste måneden vært testet langs norskekysten.

- Nye «Marjata» blir en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre Norges informasjonsbehov de neste 30 årene, sa sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen i forbindelse med dåpen, ifølge NRK.

Grandhagen var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til nyttår, da han takket av og ble avløst av generalløytnant Morten Haga Lunde.

Gamle «Marjata» fortsetter sin virksomhet under nytt navn, «Eger».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no