24. okt
Thomas Bækø, leder for Sydvaranger AS.

Arkivfoto: Yngve Grønvik
 
Nyoppstart på Sydvaranger finansieres av amerikansk gruvefond
Konsesjonen til gruvedrift er foreløpig ikke helt i boks, men selskapet har nå endelig økonomisk støtte på plass til ny drift. Gruveinvestorer går inn med i første omgang 20 millioner dollar.

Publisert: 31.okt.2018 11:14
Oppdatert: 31.okt.2018 12:40

Det er det kommunale selskapet Sør-Varanger Utvikling som gjengir en pressemelding fra Sydvaranger AS. Sør-Varanger Avis mottok pressemeldingen noe senere på formiddagen onsdag. I den opplyses det at ny partner for gruva er Orion Mine Finance.

Dette er et av verdens største gruveinvesteringsfond, med base i New York. Gruveeier Felix Tschudi skriver følgende i uttalelsen:

- Vi er svært glade for å ha funnet en solid partner for det neste kapittelet i Sydvarangers historie. Vi kjøpte Sydvaranger fra konkursboet i april 2016. Siden da har fokuset vært på å gjennomføre en omfattende planlegging og det forberedende arbeidet som er nødvendig for å sikre at Sydvaranger blir en suksess også på lang sikt. Det er betryggende at Orion viser at de deler dette grunnsynet ved å støtte oss slik at planene blir mest mulig gjennomarbeidet før oppstart.

Mangler to grønne lys

Selskapet har mål om å gjenoppta driften i 2019. Forbeholdet er at Direktoratet for Mineralforvaltning gir dem endelig driftskonsesjon, samt at Orions investeringskomité gir grønt lys. Direktoratet opplyser i en e-post til NRK at Sydvaranger om kort tid vil motta svar på søknaden. Den forventer Tschudi & co å få ja på.

Tschudi betegner avtalen som en "fullfinansiering av Sydvaranger for gruvens levetid", beregnet til minst 20 år. Sydvaranger har ikke oppgitt noen sum som Orion skal inn med, eller hva de eventuelt får av eierandel i selskapet. Orion oppgir på sin nettside at de i mai i år ga et lån til gruva på 20 millioner dollar.

I forrige runde var gruva eid av australske Northern Iron Limited, som igjen var eid av ulike investorer. Tschudi hadde da en 

Michael Barton, investeringsansvarlig for Orion og ansvarlig for avtalen med Sydvaranger, mener malmkvaliteten, god logistikk og gruvas beliggenhet gjør at alle forutsetninger ligger til rette for videre drift. 

- Vi gleder oss til å være en langsiktig partner etter oppstarten av driften neste år, heter det fra Barton i pressemeldinga.

Lover arbeid til 400

Selskapet har i dag 32 personer i arbeid. De varsler nå en opptrapping fra sommeren av, og lover at ved full produksjon vil Sydvaranger direkte eller indirekte ha rundt 400 ansatte.  De hadde det antallet direkte ansatt ved konkursen i 2015.

Det går fram av pressemeldinga at DNB, som tapte store penger på konkursen, har valgt å være med på nyoppstarten. Sydvarangers administrerende direktør, Antony Heitmann Beckmand, roser kommunen, leverandører, banken, finansiell rådgiver Swedbank og LO for sterk støtte den siste tida.

SVA kommer tilbake med mer om saken.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Felix Tschudi.

Arkivfoto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no