13. nov
 
Nytt håp med hundesøk
I over fem uker har letemannskaper, lokale folk og familie lett overalt etter Kaisa Beddari (85). Neste uke settes det inn spesialtrente hunder i et nytt søk. – Det gir oss håp om å finne tante, sier Eirin Ingebrigtsen.

Publisert: 12.okt.2013 18:48
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Ingebrigtsen er talsperson for Beddari-familien. Hun forteller at folk har vært ute og lett etter henne hver eneste dag, men at det ikke er funnet så mye som et spor etter henne.

Ingen spor

– Man blir helt tom for tanker og ideer. Jeg tør nesten ikke si det, men vi lurer jo på om det har skjedd noe kriminelt, sier Ingebrigtsen.
Men hun håper at det bare er en liten flekk i terrenget som har blitt oversett. Det er vanskelig å lete i den tette skogen, men nå har løvet falt og det har blitt litt mer oversiktlig.
– Det som er så rart er at hun er 85 år og ganske dårlig til beins. I sommer var hun en tur nedover til Skrøytnes, men da brukte hun hjulsparken. Hun skulle ikke gå ut og plukke bær, men den fine, varme høsten har nok fristet likevel, sier Eirin Ingebrigtsen.
Kaisa Beddari ble sist sett ved veien i Hansenbakken, ikke langt fra avkjørselen til sitt hjem. Da hadde hun bærbøtte og staven som hun alltid gikk med.
– Men vi har verken funnet bøtta eller staven, sier Ingebrigtsen.

– Uvirkelig

– Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har gått på kryss og tvers i skogen her fra huset og i skogen bortover. Mange, mange ganger. Og folk forteller at de har vadet i sivet langs elvebredden, de har saumfart elvebredden til fots og med båt. Det har vært lett i bygninger i området, i en gammel brønn, det føles som vi har vært overalt, og hun er like sporløst borte. Det er virkelig merkelig, rett og slett uvirkelig, sier hun.
Nærmeste nabo bor bare et steinkast unna. Han har også vært ute og lett, og har hatt med seg sine hunder, men til ingen nytte.
– Der hun sist ble sett er det fire naturlige steder å gå fra veien og inn i skogen, og for ei som er dårlig til beins ville det være naturlig å gå der og ikke over grøfta. Men det er ikke antydning til at noen har plukket bær på disse stedene. Har hun gått hjem igjen og så gått en helt annen vei? Hvor langt kan hun egentlig ha kommet seg? Dette er virkelig et mysterium, sier Tor Einar Kristensen.

Spesialhunder

Neste uke kommer det spesialtrente hunder fra Bodø for å starte med et helt nytt søk. Hundene er eksperter på å finne døde personer ute i naturen.
– Det har vært vanskelig å få dem hit, det er mange som etterspør dem, og det har vært kurs de har måttet delta på. Men i neste uke kommer de, og da begynner vi fra begynnelsen igjen, sier stasjonsjef Hans Møllebakken i politiet.
Når spesialhundene er ute i marka, ønsker politiet at de får lete uforstyrret, men det kan hende at det settes inn mannskaper i et nytt søk i marka etterpå.

Få svar

– Vi er så takknemlige for alle som har vært med og hjulpet til å lete, politiet, Forsvaret, Røde kors, Sivilforsvaret og mange privatpersoner, de skal ha stor takk alle sammen. Vi håper at Kaisa kan bli funnet nå, før det blir vinter. En ting er å miste noen man er glad i, det er fryktelig trist, men det å ikke få svar på hva som har skjedd, det gjør det hele mye verre, sier Eirin Ingebrigtsen.

Det uforutsette

– Det som gjør det vanskelig å lete etter savnede personer er først og fremst når de har gjort noe uforutsett, sier Morten Kvammen. Han er med i Norske Redningshunder, og har selv godkjent redningshund. Den er trent opp til å finne mennesker i live. Han har også lang erfaring i å lete etter folk, og har vært med å lete etter Kaisa Beddari.
– Man begynner jo der folk er sist sett, og man leter på kjente plasser, steder det er sannsynlig at de har gått. Men så kommer det som kan gjøre det vanskelig. Noe uforutsett skjer og vi som leter aner ikke hva det kan være. Det finnes statistikker og det er laget profiler på atferdsmønster til folk som blir borte, og det er gode redskaper, men når det mangler en opplysning, blir det vanskeligere, sier Kvammen.
Han forteller også at det ikke er uvanlig har folk forsøkt å gjemme seg, komme seg i ly av vind og vær.
– Og letemannskaper har gått veldig nært forbi uten å se dem. En annen ting er selvsagt at leteområdet fort blir veldig stort når man utvider søket, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no