20. okt
HJEM: Per Anders Store tar imot pianoet på verandaen i Langøra. Det måtte kran til for å få det i hus.
 
Nytt hjem for fru Galschiødts piano
Per-Anders Store slo til da han hørte at Arnt Uchermann ville gi bort det 120 år gamle pianoet til gammelprostens kone. Det måtte både venner med muskler, flyttebil og kran til for å få det tunge instrumentet hjem.

Publisert: 15.jul.2015 15:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Det var fru Galschiødt, Ingrid, som spilte piano i prestegården. Og det var litt motvillig hun solgte pianoet til lege Arnt Uchermann en gang på slutten av 1970-tallet.

Solgte pianoet

– Fru Galschiødt var pasient hos meg, og en veldig trivelig gammel dame. Hun fortalte at de skulle flytte fra prestegården i Parkveien, og «Galschiødt ville ikke ha med pianoet». Dette var hun litt lei seg for, også det at hun plagdes med fingrene og fikk ikke spilt så mye som da hun var ung, forteller Arnt Uchermann.
Han fikk tilbud om å kjøpe det for to tusen kroner og møtte opp for å hente pianoet.
– Det var vel tre tusen vi var enige om, Uchermann, ikke sant, sa Galschiødt da jeg kom, ler Arnt Uchermann.

– Han var en myndig person, så han fikk det han forlangte.

– Jeg spilte litt piano i min ungdom, og hadde vel en tanke om å ta det opp igjen, men det bli ikke så mye tid til det, og siden har det for det meste bare stått der og tatt plass, sier han.

Gammelt

To andre kom før Per Anders Store i køen, men hvor mye de enn målte, så fant de ikke en vei inn i huset for det staselige gamle pianoet og måtte takke nei.
– Jeg sjekket serienummeret og fant ut at det er fra 1895, forteller Per Anders Store. Kulturskolelæreren er veldig fornøyd med å ha fått det gamle Blüthner-pianoet i hus, selv om det krevde litt arbeid. Men når man får et fint, gammelt instrument gratis, kan man betale litt for flyttebil og kran.

– Dette merket er helt i toppen. Fra Debussy og Sjostakovitsj til The Beatles i Abbey Road, brukte Blüthner, forteller Store.
Det er dokumentert at Beatles-hitene «Let it be» og «The long and winding road» er spilt inn med studioets Blüthner.
– Riktignok flygler, og dette er et piano, men håndverket er det ikke noe å si på, dette er topp saker, like bra som Steinway, sier Store fornøyd.

Han spiller noen toner på verandaen i Langøra.
– Det låter fint, men jeg må få tak i en pianostemmer, sier han.

Leide ut

Ernst og Ingrid Galschiødt kom til Kirkenes i 1940, da han ble ansatt som hjelpeprest, men pianoet kom senere.
– Pianoet kommer fra min mors barndomshjem, forteller datteren, Elisabeth Galschiødt Ringsaker, som bor i Sørumsand.

– Vi hadde ikke plass til det i den første presteboligen, så det ble leid ut til en operasanger i Oslo. Det var veldig kjærkomment, for det kom penger fra han hver jul. Jeg prøver å komme på hva han het, men det husker jeg dessverre ikke, forteller hun.

Da de flyttet inn i den nye presteboligen i Parkveien, ble pianoet sendt nordover.
– Den gangen hadde vi prestekontoret i kjelleren. Av og til kom det ektepar som ville skilles, de måtte møte til megling, og det kunne bli ganske høylydt. Da pleide min mor å sette seg ved pianoet og spille for å overdøve støyen, forteller Elisabeth Galschiødt Ringsaker.

Angret litt

Hun forteller at hun angret litt på at hun takket nei til pianoet den gangen faren ble pensjonist og foreldrene skulle flytte til en mindre leilighet, for hun har selv døtre som kanskje kunne hatt glede av pianoet.

– Men det er jo hyggelig å høre at det fremdeles er liv i det gamle pianoet og at det blir brukt, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no