7. des
AVGJØRELSE: Nilsen ble nødt til å skrive under på utvisningen. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Observer-redaktør Thomas Nilsen utestengt fra Russland
Stoppet i Borisoglebsk med sikkerhetsparagraf.

Publisert: 09.mar.2017 16:40
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Thomas Nilsens egen avis meldte om saken torsdag, og Nilsen forteller det samme til SVA.

Ifølge ham selv var han på tur til Murmansk sammen med det danske utenriksdepartementet, for å skrive sak om det sjeldne besøket i tider der det er gnisninger mellom Russland og Vesten. Men han ble stoppet i Borisoglebsk, og der fikk han vite at han ikke bare måtte snu - men han må vente til november 2021 for å komme tilbake.

Nettavis-redaktøren fikk ikke vite noen spesifikk årsak til at han ble nektet adgang av russiske FSB - annet enn at det er på grunnlag av Russlands føderale lov 114 paragraf 27.

Paragrafen kan dreie seg om mye forskjellig, inkludert tidligere utkastelse, kriminalitet, manglende helseforsikring, eller så enkelt som at man er uønsket i Russland. Nilsen sier imidlertid at han ble fortalt at han ble utestengt «for rikets sikkerhet».

Kritisk journalistikk

The Independent Barents Observer skriver om forhold rundt grenseområdene i nord, og dekker ofte russiske nyheter. Nettsiden har skrevet flere kritiske saker og kommentarer om russiske myndigheter i avisens levetid, både før og etter den ble skilt ut fra Barentssekretariatet.

Nilsen sier til SVA at han ikke vet om det er noen spesielle saker eller andre forhold som kan ha ført til utestengelsen. Han har heller ikke fått noen indikasjoner på at det skulle skje.

- Jeg har ikke gjort noe annet enn det jeg bestandig gjør: Jobben min, sier han.

Han har imidlertid en teori om at nettavisens russiske nettside kan ha utløst noe. The Independent Barents Observer hadde ikke råd til en russisk versjon av nettavisen det første året, men fikk opp den russiske siden i høst. De publiserer artiklene sine på russisk, men har avisserveren sin utenfor Russland - og Nilsen tror ikke det faller i god smak.

Én igjen

I mellomtiden må The Independent Barents Observer belage seg på at bare én av deres to journalister slipper over grensa. Den andre journalisten som jobber i nettavisen, medeier og daglig leder Atle Staalesen, har papirene i orden ifølge Nilsen.

- Men min personlige jobb blir mye vanskeligere. Vi er en knøttliten avis, og Russland er et land der det er veldig viktig å være til stede. I nord er det også mer samarbeid og dialog enn i resten av Europa, og det er et kjempeproblem om jeg som journalist ikke skal være med på den dialogen, mener han.

Nilsen påpeker imidlertid at han har telefon, Skype, epost, og et godt nettverk, så arbeidet stopper ikke.

Trøbbel i fortiden

Nettavisens tilknytning til Barentssekretariatet skapte bruduljer i 2014, da Nilsen skrev en kommentar som kritiserte Russland i konflikten med Ukraina. Den daværende russiske generalkonsulen i Kirkenes, Mikhail Noskov, uttalte at Nilsen hadde fordreid fakta.

I 2015 kom det ut en artikkel i NRK der en høytstående norsk kilde sa til NRK at vedkommende ble bedt av FSB om å bringe daværende Barents Observer til taushet. Den russiske ambassaden kalte det da falsk informasjon.

The Independent Barents Observer ble startet opp som uavhengig nettavis det samme året, og har fortsatt med samme type journalistikk.

Møte med konsulen

SVA har kontaktet det russiske konsulatet i Kirkenes, og ambassaden i Oslo for en kommentar.

OPPDATERT: Det russiske konsulatet tok kontakt fredag morgen. De informerer om at de venter på svar fra myndighetene i Moskva før de kommer ut med en uttalelse.

Nilsen var selv i møte med generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Byurno i Kirkenes torsdag, uten at det førte til noe mer informasjon. Ifølge Nilsen hadde generalkonsulen teorier om utestengelsen, men ingen fast informasjon.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no