12. des
BYTTEDAG: Odin byttet inn leker og fikk Darth Wader-maske på Den store byttedagen. Storesøster Mia og storebror Aron og mamma Yngvil ser til at maska passer.
 
Odins leker ble kake og Darth Vader-maske
Odin Seipajærvi på fem år hadde plukket fram en brannbil og noen lekefigurer han ikke lenger hadde bruk for. På et vipps hadde han spist sjokoladekake og fått en Darth Vader-maske.

Publisert: 18.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Lørdag var den internasjonale byttedagen landet over. Så også på Basen i Kirkenes. Da dørene åpnet, var det kø, og dette holdt seg utover dagen.

– Helt fantastisk oppslutning, sier Siv Grethe Aarnes i Miljøagentene.

Agn

Harry Bjørklund hadde med seg noen agn som han brukte som åte for andre varer. Han fikk nok «penger» til å kjøpe seg noen fine ski. Pengene er på ingen måte klingende mynt, men byttelapper, der det står hva Miljøagentene mente byttetingen er verdt.

– Og hjelm i tillegg. Ikke dårlig bytte det, sier Harry og forsvinner ut døra godt fornøyd.
Fem år gamle Odin kom sammen med mamma Yngvil, pappa Steinar, storesøster Mia og storebror Aron. Brannbilen var fin nok den, men Odin var litt lei av den og ville bytte den i en ny.

Etter å ha gått en runde, ble han kakesulten.

– Jeg finner ingenting jeg vil ha, sier Odin som også kan bruke «pengene» foran kakedisken.
Imens han spiste kaka, forsvinner brannbilen opp i en av posene til Miljøagentenes kunder.

– Den rakk ikke å havne på tilbudsbordet en gang, sier Aarnes.

Tredje året

Totalt er det 63 byttearrangement i alle fylker landet rundt. Også i Sverige er det liknende byttearrangement.

Dette er tredje året Miljøagentene i Sør-Varanger arrangerer den store byttedagen. Tidligere har arrangementet vært kalt byttefest, i år den store byttedagen. Årets byttedag har vært den desidert mest populære.

– Det har vært bra dekning både i avis og radio. Vi har greid å spre det, sier leder i Naturvernforbundet i Sør-Varanger, Gunnar Reinholdtsen.

– Det handler om å ta vare på det du har og heller reparere det dersom det går istykker enn å bytte det inn i noe nytt. Forbruk og gjenbruk er viktige stikkord. Det er en kjensgjerning at vi har et enormt overforbruk i Vesten. Da er slike byttedager midt i blinken, sier Reinholdtsen.

Maske

Etter å ha spist opp sjokoladekaken og drukket et glass brus, så er Odin klar for en ny runde blant byttetilbudsbordene på Basen. Etter å ha sett både på bøker, leker og filmer, stopper han opp ved en Darth Vader-maske.

– En sånn vil jeg ha, sier han og roper på mamma Yngvil.
Og sånn blir det. Dermed har Odin både fått slukket kakesulten og fått seg en fin ny maske for lekene han ikke lenger hadde bruk for.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no