22. nov
INNDRA: Arbeiderpartiets tre representanter i formannskapet, Aksel Emanuelsen, Lena Bergeng og Hilde Michelsen stemmer for rådmannens innstilling om fire uker inndraging av skjenkebevillingen til Ofela?.
 
Ofela beholder skjenkeretten
Et flertall i formannskapet avviste onsdag rådmannens innstilling om fire ukers inndraging av skjenkingen for utestedet Ofelaš.

Publisert: 06.mar.2013 16:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Skjenkebevillingen til Ofela sto i fare etter at en skjenkekontroll viste at det var gjort overskjenking på fem gjester en lørdagskveld i november.

Feil

Formannskapets medlemmer uttrykte at Ofela-saken var en meget vanskelig sak.
Varaordfører Tove Alstadsæter (H) ble erklært inhabil, partikollega Bror Sundstrøm ble setteordfører og Frps Monica H. Stiansen trådte inn på borgerlig side.
Partiene Høyre, Senterpartiet og Frp leverte så et forslag om at hele saken mot Ofela ble avvist, på grunn av feil i saksbehandlingen.
– Vi som politikere må følge de retningslinjene vi selv har vært med å lage. Men i denne saken har det vært utført flere grove saksbehandlingsfeil. Det har vært én skjenkekontrollør, der det skal være to, sa Kurt Wikan (Sp).
– Utestedet fikk varselet fra en journalist, noe som også er beklagelig. En annen ting er Rallarn pub, som også hadde en overskjenkingsak, fikk skriftlig advarsel. I lys av dette blir det helt feil å inndra skjenkebevillingen for Ofela i en liknende sak. Det riktige hadde kanskje vært å advare Ofela skriftlig også, men det har vi faktisk ikke hjemmel til. Da er det riktigere å avvise hele saken, sa Sundstrøm (H).
– Rapporten fra skjenkekontrollørene er svært lite profesjonelt utført, sa Agnar Jensen (Frp).

– Ei smørje

Arbeiderpartiets formannskapsmedlemmer sa at det ikke var noen tvil om at det hadde foregått en overskjenking ved utestedet.
– Det kan stilles spørsmålstegn ved saksbehandlingen, men det kan ikke være tvil om at det som står i rapporten er riktig. Jeg synes det er veldig spesielt å kreve en sak avvist, når det er helt klart at det har foregått overskjenking, sier Lena Bergeng.
– Skjenkekontrollen har her avdekket en alvorlig overskjenking. Ofela har heller ikke reagert og forstått de alkoholpolitiske retningslinjene og reagerte ikke før de ble truet med stenging, sier Aksel Emanuelsen.
– Her viser det seg at et utested har brutt de alkoholpolitiske retningslinjene. Rallarn fikk skriftlig advarsel, mens Ofela får sin sak avvist. Hva med neste overskjenke-sak? Når skal vi begynne å følge de alkoholpolitiske retningslinjene vi selv har fastsatt, spurte Hilde Michelsen.
– For å starte på nytt må vi avvise denne saken. Vi kan ikke gi Ofela en inndraging av skjenkebevilling slik kommunen har behandlet denne saken. Og vi kan ikke gi dem en skriftlig advarsel. Vi har rotet oss opp i en smørje. Da kommer vi ikke utenom en avvisning av hele saken, sa Sundstrøm.

Stengte møtet

Lena Bergeng ba så om lukking av hele møtet, siden hun skulle komme med et spørsmål om noe som var unntatt offentlighet. Og med hjemmel i kommunelovens paragraf 31 ble tilhørerbenkene ryddet.
Vel tilbake, tok Bergeng igjen ordet;
– Skal vi gjøre en åpenbar feil en gang til? Skal vi som politikere være så feige? Nå må vi begynne å følge de retningslinjene som vi selv har satt opp.
Og med fem mot tre stemmer ble saken avvist av formannskapet. Men saken er ikke helt opp og avgjort. Arbeiderpartiet ba om at Fylkesmannen skal se nærmere på den.

Fornøyd

Medeier Pål Riise ved Ofela sier seg fornøyd med avgjørelsen.
– Debatten viser at flertallet av politikere i formannskapet klarte å se flere av de feil som vi tidligere har påpekt i saken. Det er veldig bra at dette kom fram på møtet selv om rådmannen hadde utelukket dette i sin innstilling, sier Riise.
Han sier at det er feil som ble sagt i formannskapet om at utestedet ikke tok saken på alvor før de ble truet med skjenkenekt.
– Vi tok saken på alvor fra første stund, noe som også kommer fram i brevet til kommunen, som lå ved sakspapirene til behandlingen onsdag. Vi mener ikke dette er et feigt vedtak. Politikerne fra posisjonen viste mot ved å avvise saken og erkjenne saksbehandlingsfeil på vegne av kommunen.
– Selv om dere «vant» saken i formannskapet er den ikke helt ferdig. Nå går den videre til Fylkesmannen. Hvilke forventninger har dere til det?
– Vi er usikre på hva dette kan innebære, men vi registrerer at vi som arbeidsgiver fortsatt ikke får en hundre prosent avklaring på en allerede over tre måneder gammel sak, sier Riise.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no