9. des
OFELAS: Kommunen har kommet til at Ofelas ikke gjort noe straffbart da de lot åpenbart påvirket person være i lokale før jul.
 
Ofelas blir ikke straffet
Utestedet Ofelas i Kirkenes blir ikke straffet av kommunen for at det oppholdt seg en åpenbart påvirket person i lokalet under en skjenkekontroll før jul.

Publisert: 29.jan.2015 22:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Konstituert rådmann, Nina Bordi Øvergaard, skriver i vedtaket at kommunen ikke har grunnlag for å fastslå om Ofelas har brutt alkoholforskriften. I sitt svar til kommunen sier utestedet at de tok konkrete steg for å etterleve hjelpeplikten.

– Innholdet i befaringsrapporten fra kontrollfirmaet gir oss ikke grunnlag for å trekke Ofelas sin forklaring i tvil. Det er besluttet at saken ikke skal tas videre, skriver Bordi Øvergaard i det endelige vedtaket.

Forsvarlig

Kommunen påpeker at Ofelas opptrådte forsvarlig og i henhold til regelverket da den åpenbart påvirkede jenta ble nektet alkoholservering.

– Det gjøres riktignok oppmerksom på at når flere personer sitter sammen, og en eller flere er åpenbart påvirket av rusmidler, så skal det ikke serveres alkohol til noen av dem før den åpenbart påvirkede personen er fjernet, i henhold til alkoholforskriften. I vurderingen tas det i betraktning at noen i følget allerede hadde fått servering da bartenderen ble oppmerksom på jenta. Videre tas det i betraktning at Ofelas hadde avtalt med jentas venner at de samlet skulle forlate lokalet så snart de hadde drukket opp det de hadde fått servert. Med fire gjester i lokalet og åtte ansatte på jobb hadde de ansatte mulighet til å kontrollere at den åpenbart påvirkede jenta ikke drakk alkohol i løpet av den begrensede tiden hun fikk oppholde seg i lokalet. Ofelas håndterte situasjonen på en akseptabel måte, skriver Bordi Øvergaard.

Ofelas bes om å vurdere sine rutiner for vakt ved inngangsparti og anmoder om at det er alltid er vakt i døra fra klokken 20.
Kommunen anser saken som avsluttet. Verken kontrollrapporten eller tilbakemeldingen fra Ofelas sier ikke om det er vakter i døra på det nevnte tidspunktet.

– Vi setter spørsmålstegn ved er at den åpenbart påvirkede jenta fikk adgang til lokalet i utgangspunktet. I henhold til alkoholforskriften skulle hun ha blitt nektet.

Fornøyd

Ofelas er fornøyd med vedtaket.

– Vi er fornøyde med at kommunen har, slik vi har forstått, sett alle momentene i saken. Dette både ut fra rapporten fra Nordenfjeldske og i vårt svarbrev til kommunen. Alle som innehar skjenkeløyve kan fra tid til annen oppleve slike situasjoner. Ofelas bestreber selvsagt å overholde alle punkter i skjenkeloven, samtidig som vi selvsagt også både må, og ikke minst ønsker å følge den såkalte hjelpeplikten for våre gjester. Slik vi ser det, har våre ansatte helt klart gjort den beste vurderingen som var mulig i denne spesifikke situasjonen, sier Jorun Nørstebø ved Ofelas.

Utestedene har et bra samarbeid med politiet om vakthold.

– Dette for å gjøre byen vår tryggere med tanke på vold. Et tiltak er plassering av synlig dørvakt utenfor utestedet. Vakta står der fra gjestene begynner å komme, eller senest fra kl 23. Her var personene beskrevet i rapporten fra Nordenfjeldske kveldens første gjester, og det var tidlig på kvelden. Verken fortau eller garderobe var derfor «bemannet» da. Hadde gjestene ankommet 30-40 minutter senere, ville derfor vedkommende blitt stoppet utenfor, og således ikke fått tilgang til lokalet, sier Nørstebø.
Ofelas vil vurdere rutinene, slik kommunen ber om.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no