22. nov
MØTE PÅ TVERS: Utenriksminister Børge Brende hilste på Murmansk guvernør Marina Kovtun før Kirkeneskonferansen ble innledet. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
«Og for meg et såret hjerte»
Murmansk guvernør Maria Kovtun valgte en svært personlig innledning til sitt foredrag på Kirkeneskonferansen, etter at Brende nok en gang hadde slått fast at sanksjonspolitikken står fast - selv om den svir.

Publisert: 05.feb.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Kirkeneskonferansen:

Utenriksminister Børge Brende påpekte at Kirkenes i mer enn tyve år har vært viktig for Norges forhold til Russland, som Barentssamarbeidets fødeby, som sentrum for folk til folk samarbeidet med Russland - og som en viktig møteplass for utenrikspolitikk og nordområdepolitikk.

- Ikke minst i disse dager hvor vi møter en ny utvikling og en ny virkelighet fra vår nabo i øst.

Brende poengterte at forholdet til Russland er spesielt viktig i grenseregionen.

Brende påpekte også de sterke båndene som har grodd fram mellom folk i Finnmark og i Russland de siste tyve årene, og var tydelig på å sende signal om at folk-til-folk samarbeidet skal styrkes også i en situasjon med andre utfordringer.

- Men samtidig kan vi ikke lukke øynene for at det nå skjer en annen utvikling i Kreml, i Russland enn det vi så de siste to tiårene. Vi står overfor en alvorlig situasjon i Europa, for første gang siden 2. verdenskrig har et land tatt en bit av et annet land i Europa.

Ingen motsetning

Utenriksministeren understreket at førstelinjeforsvaret er folkeretten, FN-charteret og havretten.

- Og det Russland som er her, bare noen kilometer unna oss, er også det Russland som bruker militær makt mot sitt nabofolk i Ukraina. Vi kan ikke akseptere en sånn politikk. Vi må ta avstand. Folkeretten skal gå foran makt.

Brende nevnte flere eksempler på en negativ utvikling internt i Russland som at Russland nekter det sivile samfunn å operere fritt, og at Nordisk Råds kontor i St. Petersburg forsøkes tvunget til å registrere seg som utenlandsk agent.

- Flere som er her i dag opplever endringer i det sivile samfunnet i Russland. Alene kan vi ikke gjøre så mye som merkes, men vi kan stå sammen med de som deler våre felles verdier. Derfor må vi stå sammen om restriktive tiltak mot Russland, selv om det svir for oss.

Brende mente likevel at måten Norge har valgt å reagere på ikke står i motsetning til å kunne videreføre et godt og praktisk samarbeid med Russland.

Tragedie

Marina Kovtun sto på talerlisten etter Børge Brende, og Kovtun henviste til at Brende hadde snakket mye om situasjonen i dagens Russland.

- Jeg kan ikke svare på samme måte som hans posisjon, for det er utenriksministerens privilegium. Men jeg kan svare som russisk menneske, og som kvinne med et ukrainsk etternavn, jeg er gift med en ukrainer, har barn som snakker to språk like godt, russisk og ukrainsk. De har tilbrakt hver sommer i 33 år i Ukraina, og har mange slektninger og venner der, og opplever dette som en personlig tragedie. 

Marina Kovtun trakk fram de mange flyktninger fra Ukraina som har kommet til Murmansk. 

- De har kommet til Murmansk, til Arktis, fra Ukraina. For å berge seg fra bombing, døden og sulten. Russland har ikke tatt noe som ikke tilhørte Russland. Vi har tatt tilbake territorium som har vært russisk gjennom hele historien. Og Krim har kommet tilbake av egen vilje, sa Murmansk-guvernøren og trakk også fram Øst-Ukraina. Hun poengterte at fascismen reiser seg igjen, med nazikors og kamp bror mot bror. For 70 år siden bekjempet vi fascismen. Nå er den tilbake, og for Russland en større tragedie enn for hele Europa, mente Kovtun og la til at situasjonen; «for meg gir et såret hjerte».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no