22. nov
 
Og så var julekvelden der
Men fra denne spenningskvelden går noen tomhendt hjem.

Publisert: 07.mai.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Og så kom julekvelden

- Utrolig, utrolig bra! Vi var der i fjor også. Det er kjempeterreng å gå i. Veldig, veldig bra, jubler Ingar Olsen og Marius Dæhlin som var blant dem som vant storgevinsten i onsdagens elgvaldtrekning, trekning av jaktfelt for elgjakt altså.

Med jaktlaget Aleksander Nordgaard, Jostein Nordgaard, Stian Karlsen, Ronald Amundsen, Marius Wøhni, Ingar Olsen, Tor Arne Henriksen - og ikke minst hunden Inga - var de kjempefornøyde med kvelden.

For å få jaktfelt eller ikke er en stor forskjell.

- To uker bærplukking med kjærringa, eller elgjakt, som en i salen sa det.

Digital trekning

I år var det Sør-Varanger Jeger- og fiskerforening som sto for arrangementet som alternerer mellom de tre foreningene i kommunen.

- Sandnes IL leier ikke ut mer, og da fant vi ut at vi skulle spørre Ofelas om de kunne sponse oss med lokaler, forklarer Trond K. Hansen.

Han er kjempefornøyd med responsen.

- Og ikke minst med at vi har fått med oss næringslivet på å sponse gaver til loddtrekninga! Vi har fått gaver for 20.000 kroner, og er kjempefornøyde selvsagt.

I år er første gang FeFo har gjennomført elgtrekningen med fulldigitalisert løsning gjennom inatur.no, og selv om Trond K. Hansen allerede før arrangementet på Ofelas starter har fasiten i hånda i form av lister over de som har fått og de som står sørgerlig langt nede på reservelista, så holdes tradisjonen oppe med å trekke ut nummer etter nummer - og så lese opp jaktlag og tildeling.

Stigende jubel

Her er publikum som dirrende jakthunder, og jubelen ser ut til å stige utover kvelden. For her tar de seg en kald en og følger nøye med med spesielt stor jubel for de som får sin prioritet nummer 1. Her jubles det høylydt for Gallok, Skrukkebukt og Sametifjell. Med glade rop.

- Ja, selvfølgelig er vi her!

 Trond K. Hansen og Hanne Lillevik står for trekningen. Fakta fra FeFo viser at det i år var utlyst 286 jaktfelt, som er noe færre enn i fjor (295). I tillegg kommer to felt avsatt til opplæringsjakt.

FeFo mottok søknader fra 383 jaktlag. Dette er litt flere enn i fjor (375 søknader), men langt færre enn noen år tilbake (488 søknader i 2013). Til sammen 2054 jegere er registrert på søkerlagene. Dette er en liten økning fra i fjor (1987 jegere).

 Gjennomsnittlig antall jegere per søknad har økt de siste årene (5,4 i 2016 mot bare 4,6 i 2013). I underkant av 11 prosent av jegerne er kvinner, det vil si omtrent som i fjor.

- Mange lag har søkt på mange felt. Et av søkerlagene hadde 115 prioriteringer på søknaden sin! De jaktfeltene som flest jaktlag har søkt på er 6-Valjohka og 18-Ie?várri i Karasjok kommune, med 165 søknader hver, forteller FeFo.

- Som tidligere år er det også i 2016 betydelig flere søkerlag enn det er tilgjengelige jaktfelt. Derfor havnet 99 jaktlag på reservelista (mot 85 lag i 2015). Lista er noe lenger enn i fjor på grunn av flere søkerlag og færre jakttilbud. Reservelista var mye lenger for bare noen få år siden, da så mange som 131 lag (2014) og 216 lag (2013) ble stående uten jaktfelt etter trekningen. Jaktlag høyt opp på reservelista vil ha gode sjanser til å få jaktfelt som ennå ikke er tildelt, eller som andre jaktlag eventuelt takker nei til. Per i dag er det fire jaktfelt som er ledige.

Overraskelser

Sør-Varanger Jeger- og fiskerforening sørget for flere overraskelser til de fremmøtte, en fullsatt Ofelas Arena.

Her er den gedigne loddtrekninga, og Trond K. Hansen introduserer elegant ikke Ritz nummer 1, men Ofelas nummer 2: Sven Yngvar Pedersen.

Pedersen forklarer at han kommer fra en familie med lang erfaring i forskjellige typer jakt, alt fra elgjakt, til rypejakt - og tjuvjakt.

Og han har røverhistorier å fortelle.

- Første gang jeg skjøt på en elg bomma jeg og den stoppa og kjeik på meg før den gikk videre.

- Kjeik den på deg?

- Ja!

- Gliste den til deg? I så fall bomma du garantert, sier han til jubel fra salen og lanserer en idé for elever fra folkehøgskolen, i tilfelle den legges ned.

- Hver høst kan de sendes ut i skogen og bedøve all elgen. Så kan de merke elgen sånn at det er lett å se hva som er ku, okse og kalv. De kan også male på et siktemerke! Er ikke det en god idé egentlig!?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no