19. okt
AVLASTING: Her bor det opptil 30 asylsøkere fram til de får seg plass andre steder.
 
Også avlastingstransitt på Frokosthotellet
Og Neiden-hotellet fikk inn de første asylsøkergjestene allerede før helga. Fjellhallen har vært full siden torsdag.

Publisert: 05.okt.2015 15:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Med konstant innstrømning av asylsøkere til Kirkenes, var det behov for å få folk ut av Fjellhallen så tidlig som mulig.

Egentlig skulle Neiden Transitt, den nye avlastingstransitten situert i Neiden Hotell, åpne nå på mandag. Men allerede fredag åpnet de dørene for de første flyktningene.

De åpnet også på Barents Frokosthotell før uka var omme. Allerede har de fylt en god del av det som skal bli totalt 150 plasser: 120 i Neiden, og 30 i Kirkenes.

– Per klokken halv to mandag ettermiddag har vi 88 beboere på Neiden, og 29 eller 30 på Barents Frokosthotell, forteller Morten Pedersen, medeier i Nord-Norsk Mottakssenter.

Det er Nord-Norsk Mottakssenter som har opprettet firmaet Neiden Transitt, som igjen driver begge mottaksstedene.

– Vi har en person til stede hele tiden på Barents Frokosthotell, og så styres det fra Neiden, forteller Pedersen.

Neiden Transitt er en såkalt avlastingstransitt. Dette betyr at de asylsøkerne som tar inn på Neiden Hotell eller Barents Frokosthotell, bare er der til de har fått plass på et fast asylmottak et annet sted i landet. Når det er på plass, drar de videre så snart de har transport.

Lokalhjelp

Først mandag fikk Neiden Transitt daglig leder. Det er Heidi Mathilde Olsen fra Varangerbotn som skal drive mottaket. Men de fikk i gang mottaket tidligere enn planlagt.

– Vi har vært der hele uka og forberedet. Vi begynte å få rom ferdig, og vi hadde folk der som hadde drevet hotellet. Så vi satte i gang, forteller Pedersen.

– Alt har gått mye smidigere enn ventet, takket være mye støtte fra lokalbefolkningen. Alle har tatt i et tak. Vi hadde litt problemer med vannet da vi startet, men lokale folk kom til med firhjulinger, spade og pumpe. Han ene som stilte opp, Frode Trane, ansatte vi som vaktmester, sier medeieren.

Det er fremdeles litt tid igjen til alle de 120 plassene i Neiden er klare. Det mangler fremdeles noen køyesenger, og Nord-Norsk Mottakssenters leverandør er tom. Ellers er det meste på plass, inkludert omtrent 15 årsverk.

Flere lokaliteter

Nord-Norsk Mottakssenter står klare til å bruke flere lokaliteter rundt om i Sør-Varanger til å huse asylsøkere, om det blir nødvendig. De har imidlertid ikke sett seg ut noen spesielle lokaler ennå.

– Vi ser hele tiden etter nye lokaliteter. Men det kommer an på behovet fra Utlendingsdirektoratet (UDI), og først skal vi få dette opp og gå, sier Pedersen.

Nord-Norsk Mottakssenter har en avtale med UDI på seks måneder i første omgang, med mulighet på et halvt års ekstra forlengelse.

200-400 transittplasser utenfor Sør-Varanger

Utlendingsdirektoratet jobber nå både for å få flere asylmottaksplasser, og for å få til flere midlertidige plasser for de asylsøkerne som venter. Det forteller regiondirektør Bjørn Fridfeldt.

– Vi jobber for å få til en god del plasser som Neiden Transitt, som fungerer som en buffer mellom Fjellhallen og plassering i asylmottak. Det gjør vi for å være på den sikre siden, sier Fridfeldt.

UDI satser på mellom 200 og 400 slike transittplasser i Finnmark, helst utenfor Sør-Varanger.

– Vi ønsker å ha dem spredt ut, men ikke med altfor lang transporttid, sier regiondirektøren.

Oscarsgata mottak i Vadsø, ellers et fast asylmottak, satte allerede av noen transittplasser i forrige uke.

Samtidig er det trangt om plassene i asylmottak rundt om i landet.

– Vi sliter en del om det ikke kommer flere plasser. Vi jobber knallhardt med det. Vi har akkurat lukket anbudskonkurransen på 1500 nye asylmottaksplasser, og håper å gå i forhandlinger om det neste uke, sier Fridfeldt.

Ordfører Cecilie Hansen sier at det ikke er aktuelt med fast asylmottak i Sør-Varanger i denne omgang.

– Vi har mer enn nok med transitten, og vi har økt antall bosettinger av flyktninger, sier hun.

Fjellhallen full siden torsdag

Torsdag nådde antallet asylsøkere makstallet på 150 i transittmottaket i Fjellhallen. Siden da har asylsøkerne bodd på Thon hotell om det ikke har vært plass til dem i Fjellhallen. Så har de kommet inn på transittmottaket etter hvert som det har blitt ledig der.

– Vi ser at flyktningstrømmen ikke viser tegn til å avta. Det har vært jevn økning, sier ordfører Cecilie Hansen.

Fridfeldt forteller at de 150 avlastingsplassene som nå har kommet på Neiden Hotell og Barents Frokosthotell er beregnet på de som er ferdige med registrering og helsesjekk i Fjellhallen.

– Jeg har fått telefoner sent på kvelden om asylsøkere som ikke har fått plass, og har måttet ordne hotellplass på kort varsel. Det har gått greit, takket være velvillige hotell. Men vi håper å slippe flere hotelldøgn. Ønsket er at asylsøkerne skal kunne tas rett inn i Fjellhallen, sier Fridfeldt.

Ifølge Solbjørg Mikkola er det imidlertid ikke helt strengt. Hun forteller at de har hentet asylsøkere tilbake fra Neiden for å ta helsesjekk. Det dreier seg ikke om mange, forteller Mikkola.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no