18. nov
Mange ufaglærte: Andelen lærere uten formell kompetanse er størst i Finnmark og Nordland. I Sør-Varanger var andelen lærere uten godkjent utdanning på 13 prosent i forrige skoleår.
 
Økning i antall ufaglærte lærere
I Sør-Varanger kommune manglet 13 prosent av lærerne i grunnskolen godkjent utdannelse forrige skoleår.

Publisert: 05.sep.2017 16:44
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Lærere som underviser i grunnskolen uten godkjent utdanning har vært et problem i flere år. De siste årene har andelen økt. I det foregående året sto personer uten formell kompetanse for 4,5 prosent av undervisningstimene i grunnskolen på landsbasis, skriver Dagens Næringsliv.

Størst i nord

Av landets drøyt 67.000 ansatte, hadde rundt 5,9 prosent av de ansatte manglende kompetanse. Andelen har økt fra 5,3 året før.

Spesielt har Nordland og Finnmark opplevd problematikken, hvor antallet har vært størst.

Det vises også i Sør-Varanger. Tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) viser at det i fjor at 13 prosent av lærerne på kommunens grunnskoler mangler godkjent utdannelse. Det er en økning på tre prosent fra året før.

en utfordring

Ifølge kommunalsjef for oppvekst Arnulf Ingerøyen står arbeidet med å få nok kvalifiserte lærere til kommunen på prioriteringslisten. Men han erkjenner at det er en utfordring.

– Kommunen arbeider for at alt undervisningspersonale skal ha godkjent utdanning både for de trinn de arbeider (barnetrinn, mellomtrinn, ungdomstrinn) og i de fag de underviser. Å få dette til er en utfordring, ikke bare i Sør-Varanger, men i store deler av landet. Et samarbeid mellom grunnskole, skoleeier og lærerutdanningsinstitusjoner har kommunen positiv erfaring med, dette er et av grepene som vil bli fulgt opp også i det videre arbeidet, skriver kommunalsjefen i en e-post til Sør-Varanger Avis.

Tendensen står også på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sin liste. Overfor Dagens Næringsliv uttrykte statsråden i forrige uke bekymring.

– Jeg er ikke fornøyd. «Gullstandarden» i norsk skole må være lærere med kompetansen i orden og som selv har fått undervisning i fagene de skal lære bort. Vi har varslet tiltak for å få kommunene til å arbeide aktivt med rekruttering, uttalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN.

Rekruteringstiltak

Oppfordringen fra statsråden har Sør-Varanger kommune tatt ifølge kommunalsjefen.

– Sør-Varanger kommune jobber kontinuerlig og langsiktig med kompetanseheving i grunnskolen. For å rekruttere lærere har vi lagt til rette for lærerutdanning per lydbilde fra Høyskolen i Telemark, der ett kull ble uteksaminert våren 2016. De er i dag i jobb i grunnskolen i Sør-Varanger. Kommunen samarbeider også med UiT Norges Arktiske universitet om rekruttering til lærerutdanning på Campus Kirkenes. For eksempel ved at kommunen denne våren sto for utgifter til privatisteksamen for de som ønsket å kvalifisere seg for lærerutdanning, skriver kommunalsjefen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no