18. okt
Farerisiko: Fra 1. november kan du kjøpe jodtabletter reseptfritt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 
Økt fare for utslipp - så snart får du jod uten resept
Fra 1. november kan du kjøpe jodtabletter reseptfritt på apoteket. Nå ber Statens strålevern folk om å være føre var og fylle medisinskapene sine, skriver NRK.

Publisert: 26.okt.2018 08:12
Oppdatert: 29.okt.2018 17:43

Spenningen i verden øker: USA vil ruste atomvåpnene sine og skal si opp nedrustningsavtalen med Russland. Nabolandene våre produserer fortsatt strøm i gamle atomkraftverk, nærmest er i Apatity, 40 mil unna norske-grensa. Reaksjonsdrevne fartøy seiler langs Norskekysten og frykten for terrorangrep er større enn noensinne.

- Sjansene for at radioaktivt utslipp som inneholder jod kan komme innover Norge har økt, sier Astrid Liland i Statens strålevern til NRK.

Snart kan du få kjøpt «atomtabletter» reseptfritt på apoteket og Statens strålevern håper nå alle voksne under 40 år kjøper en pakke, som et vernetiltak om det verste skulle skje.

- Dersom det kommer en radioaktiv sky innover landet kan folk få råd om å holde seg innendørs. Da er det best å ha tablettene der du er, sier Liland.

- En rimelig forsikring

NRK skriver at 19. oktober la Direktoratet for samfunnstrygghet og beredskap (DSB) fram en oppdatert beredskapsliste over hva du må ha i skapet når krisa kommer.

Målet med lista er at folk skal kunne klare seg i tre døgn uten strøm og vann, om en krise skulle oppstå. På lista er det vann, mat, medisiner - og jodtabletter.

- I dag lever folk som om at alt alltid vil fungere, og vi forventer at andre skal ordne opp når ting ikke fungerer lenger, sier hun til NRK.

Kan hindre kreft

Utslipp av radioaktivt jod er vanlig når det skjer uhell i en kjernereaktor. Dersom du puster inn dette, kan du få kreft i skjoldbruskkjertelen.

- Jodtablettene metter skjoldbruskkjertelen med stabilt, naturlig jod, slik at kjertelen ikke tar opp radioaktivt jod. Men du må ta tablettene rett før du puster inn det radioaktive stoffet. Hvis du tar den lenge før, virker den ikke, sier Liland.

Det er barn, unge, gravide og kvinner som ammer som har størst risiko for å få slik kreft av radioaktiv stråling.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no